Pealinnas toimub mitu üldrahvalikku jaanipidu

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Jaanilaupäeva õhtul saavad pealinlased valida nelja suure, eriilmelise ja ahvatlevate esinejatega elamusterohke peo vahel.

Kesklinnas toimub jaanipidu 23. juunil Kalevi Keskstaadionil, väravad avatakse juba kell 16. Kesklinna jaanipeol astuvad ülesse tuntud eesti ansamblid Metsatöll, Regatt, Karavan, Artjom Savitski Band ja Trio Comodo. Lisaks on üllatusesineja Rootsist – bänd nimega Amaranthe. Avatud on lasteala batuutide ja näomaalingutega, pakutakse kehakinnitust ja joogipoolist. Jaanituli süüdatakse kell 23.30. Pidu kestab kella üheni öösel ning on linnarahvale tasuta.

23. juunil toimub jaanipäeva tähistamisele pühendatud pidu ka Lasnamäel. Nii nagu eelmisel aastal, korraldatakse suur meeleolukas üritus traditsiooniliselt paljudele linnaosaelanikele tuntud Paeväljal. Lasnamäe Jaanipidu algab kell 20 ja kestab kella üheni öösel. Kõiki külalisi, kes tulevad jaanipeole lõbusalt aega veetma ja nautima aasta kõige lühemat ööd, ootab hea meelelahutuslik programm. Kontserdilaval hakkavad oma kavadega rahvast lõbustama tuntud lauljad Voldemar Kuslap, Diana Hoprova, Ervin Lillepea ning pop-rock muusika armastajatele tuntud „Tricky Jay“. Pidulikku meeleolu loob ka traditsioonilise jaanilõkke süütamine. Korraldatakse erinevaid konkursse ning võistlusi, mille võitjad saavad jaanipäevaga sobivaid auhindu. Töötavad mitmed müügitelgid, kust kõik soovijad saavad osta traditsioonilist šašlõkki, grill-liha ja muid sobivaid suupisteid ning jooke. Peopaigale toovad bussiliinid nr 29, 60, 63 ja 65, peatus Paevälja. Sissepääs jaanipeole on tasuta.

Haabersti linnaosa jaaniõhtu toimub tavapäraselt Rocca al Mare vabaõhumuuseumis. Kell 19 algab muuseumi peaväravas traditsiooniline jaanitulede süütamise rongkäik. Üheskoos tuleloitsu öeldes saavad lõkked süüdatud mereäärsel kiigeplatsil, külaväljakul ning Nätsi tuuliku kõrval. Kiigeplatsil on seekord tuleäärseks lustiks kokku kogunenud võimas meestevägi: meremeeste koor Achtern Diek Saksamaalt ning kodumaised Kukerpillid. Nätsi tuuliku tagusel hubasel merevaatega platsil alustavad pärast lõkke süütamist esinemist vahvust ja lusti täis ansambel Konterbant, kell 20.30 astub lavale aga ansambel Robirohi, kes mängib kantriviise nii meilt kui mujalt. Külaväljaku rohelisel välul keerutavad kella 23ni oma kirevaid seelikuid ja kergitavad kaapkübaraid rahvakunstiansambel Leigarite tantsijaid. Muusika, tantsud ja mängud manavad silme ette 19. sajandi külapeo.

Muuseumi talud on avatud kuni kella 22.30, taludest võib iga peoline avastada vanu jaanikombeid. Kolga talus toimuvad jõukatsumised ja mängud suurtele ning väikestele, avatud meistrivõistlused saapaviskamises ning sangpommi tõstmises. Rehe all on võimalik vaadata näituse «Eluring» raames valminud meeleolukat filmi «Eesti Pulmakombed». Jüri-Jaagu talus köetakse sauna, tehakse vihtasid ning ennustatakse heinailma. Roosta talu pererahvas kütab sauna, teeb süüa, ennustab tulevikku ja räägib sellest, kuidas jaaniööl tervist ja jõukust taga nõuda. Härjapea talus peetakse üheskoos pidu seltskonnamängude, tantsude ja lauludega. Kunagise Rocca al Mare mõisaproua auks nimetatud Helene tiigil on paat, millega oodatakse sõudma neid paare, kes sooviksid tiigi eraldatuses üksteisele midagi ilusat ja meeldejäävat öelda. Lau külapood ootab sisse astuma kõiki kavalere, kel tahtmist mekkida head käsitööõlut, eripruuli «Must Eksport», ning kõiki daame, kel soovi pidupäeva kleidiriideid uudistada. Kolu kõrtsis on võimalus jalga puhata ning mekkida maitsvaid pidupäevaroogasid.

Muuseumisse toovad ja viivad ka tagasi bussid nii kesklinnast Viru hotelli juurest kui Väike-Õismäelt. Jaaniõhtu täpsem kava: http://www.tallinn.ee/est/Jaaniohtu-Eesti-Vabaohumuuseumis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles