Kiek in de Kökis näeb muldkindlustuste ajalugu

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kiek in de Köki suurtükitornis avati reedel näitus «Mägesid ja orge luues. Kindlustustööd Tallinnas Rootsi aja lõpus, 1680–1710».

Rootsi võimu perioodil oli Tallinn üks olulisemaid kindlusi Läänemere kaldail. Näitus käsitleb kuulsa rootsi fortifikatsiooniinseneri Erik Dahlbergi projekti järgi Tallinnas enne Põhjasõda teostatud ulatuslikke kindlustustöid. Eksponeeritud on ajaloolisi  linnakindlustusi puudutav pildimaterjal ning 3D rekonstruktsioonid kunagistest võimsatest muldkindlustustest.

Mõningaid Tallinna vanalinna ümbruses leiduvaid pinnavorme kutsub rahvas «mägedeks» või «orgudeks». Hästituntud on Harju- ja Lindamägi ning Rannavärava mägi. Sageli ei mõelda, et tegemist on ajalooliste kindlusehitiste - Ingeri, Rootsi ning Skoone bastionidega.

Võime ainult kujutleda, milline näeks välja Tallinna kesklinn, kui valminud oleks kõik Dahlbergi projektis ettenähtud 11 bastionit koos juurdekuuluvate väiksemate kindlustustega. Näitusel saab näha ka 19. sajandi keskel lammutatud  barokset Toomväravat nagu see on tuntud Rootsi Sõjaarhiivis säilinud ajalooliste jooniste kaudu.

«Näitus on pühendatud bastionaalkindlustuste ajaloo lühikesele etapile, kus siis Rootsi aja lõpus, vahetult enne Põhjasõda toimusid ulatuslikud kindlustustööd, mille käigus püstitati Tallinna vanalinna ümbrusse sellised kindlustused, mida võib nimetada pinnavormideks. Võeti vallikraavidest ja Tõnismäelt pinnast ja kuhjati see maapinnast20-25 meetrit kõrgemaks. Rajati kindlustused, mis võtsid enda alla hektareid maad,» rääkis kuraator Ragnar Nurk näituse avamisel.   

«Tallinnasse oli kavandatud 11 bastionit ja kuus raveliini, aga valmis jõuti ehitada vaid kolm bastionit. Kaks neist Toompea lõunaküljel koos ühe raveliiniga. Need on Rootsi bastion ehk praegune Lindamägi, Ingeri bastion ehk praegune Harjumägi ning Wismari raveliinilt ehk kolmnurkselt kindlustuselt on saanud oma nime Wismari tänav.

All-linna merepoolsel küljel jõudis magistraat paarikümne aastaga, mis olid jäänud Põhjasõjani, ehitada Skoone bastioni,» rääkis Nurk. Dahlbergi tööd esindavad Nurga sõnul tolleaegse Euroopa kõrgtaset.

Näitus on täienduseks Muuseumi Kiek in de Kök ja Bastionikäigud Tallinna ajaloolist kindlusarhitektuuri tutvustavale ekspositsioonile.

Näituse kuraator on arheoloog Ragnar Nurk, kujundaja Ivari Männi, 3D rekonstruktsioonid valmisid Hirvesoo Arhitektibüroos. Näitus jääb avatuks kuni 10. jaanuarini 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles