Tallinn sai Euroopa puu-pealinnaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Puuhoolduse Nõukogu Euroopa puu-pealinna žürii esimees Jan Goevert andis Niguliste kiriku kõrval kasvava 350-aastase Kelchi pärna juures abilinnapea Arvo Sarapuule üle Euroopa puu-pealinna 2015 tiitli.

Euroopa Puuhoolduse Nõukogu (European Arboricultural Council, EAC) otsusega omistati Tallinnale 2015. aasta Euroopa puu-pealinna tiitel (European City of the Trees 2015), teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Sellega tunnustati Tallinna edukat tegevust linnapuude istutamisel, hooldamisel ja säilitamisel ning teistele Eesti linnadele puuhoolduse vallas eeskuju pakkumisel.

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul tunnevad tallinlased uhkust kõrgetasemeliste ekspertide tunnustuse, linna puude ja rohealade rohkuse ja nende hooldamise üle. «Kuigi meid hinnati erinevate tegevuste järgi, siiski kõige markantsemaks näiteks võiks olla 350-aastane Kelchi pärnapuu, mis kannab endas edasi nii kultuurilugu kui puuhoolduse ajalugu,» ütles Sarapuu. «Kindlasti avaldas žürii liikmetele muljet see, kuidas on linnas korraldatud raieloa või hoolduslõikusloa menetlus. Meil kaasneb sellega ekspertiis kohapeal. Kahtlemata tekitas suur huvi ka linna veebipõhine infosüsteem, kus kõik väljastatud load on avalikult kättesaadavad koos ekspertiisi tulemustega. Ja mainimata ei saa jätta, et Euroopa ekspertidele avaldas erilist muljet Tallinnas kehtiv asendusistutuste kohustus, mille kohaselt tuleb iga langetatud väärtusliku puu asemele istutada teatav arv uusi puid.»

Euroopa puu-pealinna valimine sai alguse 2007. aastal. Tiitli on saanud Valencia (2007), Torino (2008), Malmö (2009), Praha (2010), Turu (2011), Amsterdam (2012), Krakov (2013) ja Frankfurt (2014). Tallinnast saab üheksas linn, mis saab aastaks Euroopa Puuhoolduse Nõukogu tunnustuse.

Euroopa Puuhoolduse Nõukogu asutati 1992. aastal ja sinna kuulub 22 riiki. Eestit esindab alates 2012. aastast Eesti Arboristide Ühing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles