«Velokoja» konkursile esitati hulk heatasemelisi töid

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Energiaagentuur avas täna Telliskivi loomelinnakus Vaba Lava majas tudengitele suunatud arhitektuurivõistlusele «Velokoda» laekunud tööde näituse ja kuulutas välja võistluse võitjad.

Tallinna Energiaagentuur koostöös keskkonnaameti, linnavaraameti ja linnaplaneerimise ametiga ning Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond kuulutasid detsembris välja tudengitele suunatud arhitektuurivõistluse «Velokoda», mille eesmärgiks oli saada sobiv ideelahendus korterelamute piirkonda sobiva jalgrataste mugavaks ööpäevaringseks hoidmiseks mõeldud lukustatava rattamaja mudeli väljatöötamiseks.

Konkursi žürii otsustas välja anda ühe esimese ning kolm teist kohta. Võitjaks tulid Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuritudengid Elis Kostabi ja Siim Tiigimägi.

Seda, miks žürii otsustas välja anda kolm teist kohta, selgitas EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan professor Toomas Tammis. «Mitmed tööd on sellised, mida on võimalik edasi arendada nii, et neist saaksid märkimisväärselt head rattamajad nii kasutuselt kui keskkonda sobivuse potentsiaalilt. Meie eesmärk osalejatele võib-olla arusaamatu kohtade jaotamise puhul on olnud anda rohkematele töödele võimalus tulla esile ja olla edasi arendatav,» lausus Tammis.

Võidutööd iseloomustades lausus Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd: «See on väga korralikult teostatud makett, aga see ei saanud võitja valikul sugugi määravaks. See, mis sellele tööle edu tõi, olid mõned väikesed asjad. Näiteks konstruktsiooni ja funktsiooni sidumine üheks tervikuks. Väga oluline asi sellise väikese objekti puhul, et need asjad töötavad koos. Et seda ei pea hakkama möbleerima, vaid asi ise töötab juba sel eesmärgil, milleks ta ette nähtud on. Samas on see ka hästi disainitud. Ka valgustus on väga hästi integreeritud üldisesse konstruktsiooni. Ja veel üks väga oluline detail – välisust avav inimene on vihma eest kaitstud. Sel hetkel, kui inimene otsib võtit, et rattamajja pääseda, on tal vari pea kohal,» rääkis Mänd.

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on kiiduväärt, et võistlusele laekus palju huvitavaid ideid, mis väärivad edasiarendamist. «Kindlasti on tudengitel kui rattaga sõitjate  suurel sihtgrupil oma kogemuse kaudu tekkinud palju ideid, kuidas võiks olla mugavalt ja turvaliselt korraldatud jalgrataste hoidmine. Sellised lukustatavad rattamajad korterelamute õuealadel meelitavad jalgrattaga sõitma senisest enam kaaskodanikke, mis  aitab kaasa rahva tervise tõusule, müra  ja CO2 emissiooni vähendamisele  ning ilmestab linnaruumi. Korraldatud arhitektuurivõistlus aitab kaasa Tallinna ambitsioonikale eesmärgile saada 2018. aastal Euroopa roheliseks pealinnaks,» ütles Sarapuu.

Näitusel on väljas kõik arhitektuurivõistlusele esitatud 17 maketti.  Näitus Telliskivi loomelinnakus asuva Vaba Lava fuajees on avatud kuni 17. augustini E-L kell 10-20, P kell 11-18. Näituse kuraator on Eve Komp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles