Superministeeriumi ideekonkursilt ekstravagantseid lahendusi oodata ei tasu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumide ühishoone kavand aastast 2014.
Ministeeriumide ühishoone kavand aastast 2014. Foto: RKAS

Ühisministeeriumi hoonele kuulutati välja uus arhitektuurse idee konkurss, ent sisulisi muudatusi selles ei ole, mängida saab ainult korruste paigutuse ja vähemal määral välise ilmega.

Möödunud kuul toetas Tallinna linnavalitsus Eesti Arhitektide Liidu (EAL) seisukohta, et ministeerium peaks sündima läbi avaliku konkurssi, ent täna avalikustatud ideekonkurssi materjalidest selgub, et projekti lähteülesanded jäid sisuliselt samaks ja olulisi muudatusi hoone kuju ning suuruse osas ei ole oodata.

Arhitektidele on ette kirjutatud kriteeriumid, mis sarnanevad suures osas eelmisele projektile. «Antud juhul on nõnda, et Riigi Kinnisvara AS (RKAS) avaldas oma poolset seisukohta, et nende meelest on kõik hästi ja võiks kohe ehitama hakata. Arendajal on väga keeruline olukord, kus nad peavad maja õigel ajal üle andma tellijale ja teisalt soovib linn uut konkurssi,» selgitas EALi president Indrek Allmann.

 «Võistlusülesanne annab võimaluse teatud korruste ulatuses muudatusi teha. Oluliselt saab muuta näiteks esimese ja teise korruse avalikku pinda,» sõnas Allmann. «Linnaarhitekti seisukoht on see, et selle konkurssi raames võib välja pakkuda ka teistmoodi välisimet, mitte nüüd väga radikaalselt, aga siiski. Ei saa teha pikka madalat hoonet, aga peab selle paigutama n-ö kahe klotsi piiresse.»

Arhitektide algne seisukoht, alustada projekteerimist puhtalt lehelt, ei andnud tulemust. Lähteülesanne on ruutmeetripealt sama, mis eelmine kord ja ka ehituse maksumuse osas on arhitektidel piir ees. Sellegipoolest ollakse veendunud, et uus konkurss tagab kavandatust oluliselt parema tulemuse.

«Võistlus toimub suhteliselt totakate piiride sees oleva nutikuse peale, et saada nendes kummalistes raamides parim tulemus,» sõnas Allmann ja lisas, et tõenäoliselt jääb paljudes arhitektuuribüroodes seetõttu suvepuhkus ära.

Arhitektuurikonkursi võitja selgitatakse välja septembris ning järgneva paari kuu jooksul sõlmitakse projekteerimisleping ning koostatakse eelprojekt. Ehitustööd algavad 2015. aasta detsembris ja lõppevad 2017. aasta juunis.

Hoonesse tuleb 1050 töökohta

Ühisministeeriumi hoonel saab olema neli põhirentnikku: justiitsministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, rahandusministeerium ning sotsiaalministeerium. Kokku on hoonesse kavandatud 1050 töökohta.

Hoone projekteerimise on arvestatud ja ka rajamisel tuleb arvestada universaalsuse põhimõttega selliselt, et kasutajate vahetumisel oleks minimaalsete vahenditega võimalik ümber kujundata teiste kasutajate tarbeks.

Suletud netopinda on hoones ette nähtud 19 000 ruutmeetrit, millest omakorda üüritav pind on 15 780 ruutmeetrit. Konkursile esitatud tööde hindamisel arvestatakse hoone ehitusmaksumuse hindamisel sellega, et lõplikult kasutusvalmis hoone brutopinna hinnaks ei oleks rohkem kui 770 eurot ruutmeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles