Kohus tühistas Tallinna pühapäevase viinamüügikeelu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halduskohus leidis, et linnavalitsusel pole õigust pühapäevast alkoholimüüki keelata.
Halduskohus leidis, et linnavalitsusel pole õigust pühapäevast alkoholimüüki keelata. Foto: Urmas Luik

Tallinna halduskohus rahuldas reedel OÜ Aldar Eesti kaebuse ja tühistas Tallinna linnavalitsuse mulluse korralduse, millega kehtestati Tallinnas alkohoolsete jookide müügi keeld pühapäevadel.

Linnavalitsus võttis mullu novembris vastu korralduse, mis nägi ette alkohoolsete jookide müügi keelamise Tallinna territooriumil pühapäeviti ajavahemikus tänavu 1. märtsist kuni 31. augustini.

Aldar Eesti vaidlustas linnavalitsuse korralduse kohtus ning esitas ka esialgse õiguskaitse taotluse, mille kohus rahuldas. Nii pidi linn pühapäevase müügikeelu jõustamise edasi lükkama, sest muidu oleksid teised alkoholimüüjad olnud esialgse õiguskaitse saanud ettevõttega võrreldes ebavõrdses olukorras.

Sel reedel rahuldas halduskohus OÜ Aldar Eesti kaebuse ja tühistas linnavalitsuse korralduse punktid, puudutasid pühapäevast alkoholimüügikeeldu.

«Kohus leidis, et Tallinna linnavalitsusel ei olnud seadusest tulenevat pädevust kehtestada alkohoolse joogi jaemüügile ajalisi piiranguid ja sellest tulenevalt on korraldus õigusvastane ning tuleb tühistada,» selgitas halduskohtu pressiesindaja.

«Kohalikul omavalitsusüksusel peab piirangute kehtestamiseks olema seadusest tulenev volitus ning ta peab piirangute kehtestamisel järgima rangelt talle antud volituse piire. Halduskohtu hinnangul ei ole AS § 36 lg 1 p 3 õigeks volitusnormiks vaidlusaluse korralduse andmisel. Viidatud normi sõnastusest võib järeldada, et selle alusel võib alkohoolse joogi jaemüügi õiguse peatada ajutiselt konkreetse sündmuse toimumise ajaks, tähtpäevade või ürituste toimumise ajaks või konkreetse avalikku korda ohustava asjaolu äralangemiseni. See tähendab, et viidatud normi alusel võib kohalik omavalitsus kehtestada alkoholi müügi keelu erakorraliselt, mingi erandliku asjaolu ootamatul ja ühekordsel ilmnemisel. Vaidlusalusest korraldusest ei nähtu, mis on see sündmus või alkoholimüügi õiguse peatamist tingiv ajutine ja erakorraline asjaolu, mis esineb vaid märtsist augustini pühapäeviti,» leidis kohus.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud ja Tallinna linal on selle vaidlustamiseks aega 13. juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles