Fotod: TTÜ sillaehituse tudengid esitlesid võistlustööd

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TTÜ sillaehituse tudengid tutvustasid täna enda projekteeritud ja valmisehitatud 6 meetrist terasest sillamudelit, millega võistlesid rahvusvahelisel sillaehitusvõistlusel, kus saavutasid kõrge seitsmenda koha.

Türgis toimunud rahvusvahelisel sillaehitusvõistlusel DE&CO 2015 esindasid Eestit ehitustehnika tudeng Kaarel Siim ning sillaehituse tudengid Robert Oppar, Madis Järvpõld ja Martin Pärnak. Nende projekteeritud ja ehitatud terasest sild saavutas seitsmenda koha.

Võistlustel hinnati sildu erinevate näitajate põhjal – püstitamise kiirus, silla kaal ning horisontaalne ja vertikaalne siire. Kriteeriumid, näiteks materjal ja suurus, olid võistkondadele ette antud juba mitu kuud varem.

Võistlust on Türgis korraldatud juba aastaid ja enamus kordadest on võidukad olnud türklased ise. Nõnda juhtus ka seekord, esimesed kaks kohta kuulusid türklastele.

Võistlustel osalenud eestlased Madis Järvpõld ja Martin Pärnak ei osanud selgitada, miks türklased võitsid, kiidusõnu jätkus ainult kolmanda koha omanikele, sest nende töö oli hästi läbimõeldud.

Meestel jagus ka kriitikat korraldajate suunal, kuna neile ei tagatud lubatud tingimusi ja seetõttu jäi silla kandevõime kolm korda proovitust madalamaks. Eestlaste sillamudeli horisontaaljõud oli suunatud jalgadesse, ent võistlustel ei saanud jalgu korralikult kinnitada.

Igal aastal osaleb võistlusel enam kui 100 üliõpilast erinevatest riikidest ning see võistlus annab neile võimaluse leida ka praktika ja töökohti sponsoreerivates ettevõtetes, mille esindajad igal aastal ka kohal on.

Tudengite sild oli hübriid sõrestik- ja kaarsillast ning see leiab edasist kasutust ülikoolis. Õppejõud on nimelt lubanud sellega koormuskatseid teha, et kontrollida arvuti rehkendusi reaalsuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles