TTÜ ja EKA tudengite leiutised: kiibil bioloogialabor ja peatraumaga patsientide jälgimissüsteem

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna esitlesid Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Kunstiakadeemia magistrandid uusima tehnoloogiaga varustatud droonide edasiarendust, bioloogialaborit kiibil, mööblist välja arendatud akustilisi sisustuslahendusi ja ajuskänneril põhinevat intensiivravi jälgimissüsteemi.

Üritus oli hea näide sellest, et ülikoolis ei saa mitte ainult teoreetilisi teadmisi, millega üliõpilased pärast õppetööd midagi peale ei oska hakata, vaid suudavad oma teadmisi rakendada töötavateks lahendusteks.

Elektroonika ja kommunikatsiooni magistrandid esitlesid bioloogialaborit kiibil. Mikrokiibis on mikrokanalite süsteem, kus voolavad vedelikud, mida mõõdetakse elektrooniliselt. Sensorid on võimelised lugema rakke või avastama haiguste patogeene.

Disaini ja tootearenduse magistrandid arendasid koostöös tehnoloogia arenduskeskusega ELIKO välja peatraumaga patsientide pideva jälgimissüsteemi. Intensiivravis kriitilise tähtsusega seade aitab tuvastada patsientide seisundi muutuseid ning seeläbi vältida liigset ja potensiaalselt ohtliku patsiendi transportimist intensiivravist radioloogiasse.

Koostööd tehti ka mööblitootjaga BORG, kelle esindajatega koos uurisid tudengid töömeetodite muutusega seoses esile kerkinud uusi probleeme. Uurimuse praktilise väljundina valmis uus tooteperekond «Mine metsa», mis toob avatud planeeringuga kontoritesse rohkem privaatsust ja võimaldab mitmekülgsemat ruumikasutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles