Merepäevadel seilab eskaader Piritalt Vanasadamasse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Vanasadama jahisadamas, kuhu merepäevade avamisele oodatakse purjekate eskaadrit, oli eile end kai peal sisse sättinud õngitseja.
Tallinna Vanasadama jahisadamas, kuhu merepäevade avamisele oodatakse purjekate eskaadrit, oli eile end kai peal sisse sättinud õngitseja. Foto: Liis Treimann

Sel aastal 17.—19. juulini kestvad Tallinna merepäevad juhatab sisse suurejooneline eskaadrisõit, kui enam kui 80 veesõidukit liigub Pirita sadamast Vanasadamasse.

«Me oleme alati püüdnud selle poole, et merepäevadel oleks palju purjekaid. Paraku on nii, et sadamas peavad purjekad oma purjed alla laskma, ehk erilist purjemerd seal näha ei ole. Aga kui 80 purjekat Piritalt Vanasadama poole liigub, siis see peaks küll uhke pilt olema,» rääkis merepäevade korraldamisega tegelev Tallinna abilinnapea Taavi Aas.

Eskaadrisõidust saab osa võtta 500 inimest. Paraku lõppes sõidule registreerimine juba enne seda, kui asi avalikult teatavaks sai, sest huviliste seas levis info kiiresti ja kohad said täis. Eskaadriga võivad veel liituda need, kellel on oma veesõiduk. Selleks tuleb end registreerida merepäevade kodulehel.

Aasa sõnul saadavad eskaadrit mööda Pirita teed Vanasadama poole liikuvad Tour d’ÖÖ jalgratturid. Samal ajal peaksid Tallinna lahe kohal lendama ka mõned helikopterid.

Eskaadrisõit lõpeb Vanasadamas merepäevade avakontserdiga, kus löövad kaasa Jassi Zahharov, Maria Listra, Oliver Kuusik ja Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester Martin Sildosi juhatusel.

«Tänavu on merepäevadega liitunud ka Muhu väina regatt. Meie plaan ongi tuua merepäevade ajaks siia rohkem võistlusi, nii et merepäevade ajal oleks Tallinna laht purjekaid täis,» lausus Aas. Ametliku pealkirjaga «A Le Coq 58. Muhu väina regatt» avatakse Lennusadamas 18. juulil kell 19. Võistlus ise algab pühapäeva hommikul. Lennusadama lähistel toimub ka rahvusvaheline purjeregatt Tallinn Race.

«Lennusadamas toimub ka sel aastal öölaulupidu, kus koos rahvaga laulavad Uku Suviste, Maarja-Liis Ilus ja teised,» ütles meremuuseumi programmijuht Gerly Heinsoo.

«Igal  aastal oleme Noblessneri sadamasse kavandanud kultuurisündmusi, mis inimesi mere äärde tooksid. Sel aastal alustasime «Aadama passiooniga» ja jätkame merepäevade raames teatrisadamaga, kus jahtklubi hoones toimuvad teatrietendused. Uuendusena on kavas lõbusõidud draakonpaatidega,» rääkis BLRT Grupi kinnisvara arendusjuht Ivar Piirsalu.

Vanasadamas on tänavustel merepäevadel täiesti uue asjana kavas pärimuspidu. «Pärimuse teemat ei ole merepäevade juures varem eriti olnud. Laupäeva, 18. juuli teisel poolel on meie kruiisialal võimalik nautida pärimusmuusikat ja kõike sinna juurde kuuluvat. Esinejaid on väga mitmelt poolt, sealhulgas Aafrikast, ja ootamas on paljud põnevad etteasted,» rääkis Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand.

«Läbi aegade on meie sadamas olnud põnevaid purjelaevu. Ja ka sel aastal on tulemas uhked purjekad Gerda Soomest ja Tre Kronor Rootsist. Kahjuks ei saa nendega küll merele minna, kuid sadamas seistes on nad avatud, külastajad saavad nendega lähemalt tutvuda ja meeskonnaliikmetega rääkida,» lausus ta.

Vanasadamast lähevad teele ka keskkonnaameti korraldatud ekskursioonid Aegna saarele. Bussid väljuvad A-terminali parklast kell 10 hommikul Rohuneeme sadamasse, kust liigutakse kiirkaatritega Aegnale. Tallinna kesklinna jõutakse tagasi õhtul kella viieks. Aegna-sõitudele saab registreeruda alates 1. juulist.

Lisaks uutele meelelahutustele on nagu varasematelgi aastatel kavas sadamatevahelised lõbusõidud väikelaevadega, merepääste ala, kaubandustänav ja mitmesugused kontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles