Lapsed saavad täna tasuta laevasõidule

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekaitsepäev Lennusadamas.
Lastekaitsepäev Lennusadamas. Foto: Eero Vabamägi

Lastekaitsepäeva tähistamiseks ühe tõelise mereriigi vääriliselt teevad Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi (EALS) laevad 1. juunil, lastekaitsepäeval tasuta sõite erinevais Eesti sadamais.

Merekultuuri hoidmise ja edendamise heaks elluviidav aktsioon on juba traditsiooniks kujunenud ja aasta-aastalt kasvanud, nii et laevasõitudest saavad osa lapsed Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kuressaares, Haapsalus, Muhumaal, Hiiumaal, Toilas ja Võrtsjärvel. Päris esimest korda on ettevõtmine jõudnud aga Lätti, kus vanad purjelaevad viivad lapsi merele Riias. Lastekaitsepäeval saavad purjelaevasõidu kogemuse ligikaudu 2000 last üle Eesti. Täna on pööratud tähelepanu erivajadustega laste võimalusele merele pääseda .

Sündmust korraldavad Eesti Ajalooliste Laevade Selts,  Piirivalve-Politseiamet ja Eesti Puuetega Inimeste Koda.

Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi südameasjaks on taastada üldsuse huvi mere, meresõidu ja -kultuuri vastu. Seltsi tegevuse peamiseks eesmärgiks on kaitsta ajalooliste laevade säilimist kui rahvusliku merekultuuri pärandi aardeid ja tõsta noorte huvi meremehekutse vastu, tekitada huvi meresõiduajaloo ning laevaehituse vastu.  

EALSi juhatuse liige Herkki Haldre selgitas, kuidas lastekaitsepäeva aktsioon alguse sai: «Noorte merehuviklubid on õnnetul kombel ära kadunud, aga et Eesti on vana mereriik, kust võrsunud mitmed kuulsad meresõitjad, siis otsustasime EALSiga luua 1. juuni tasuta aktsiooni Lapsed merele. Noorte hulgas, kes niimoodi merele pääsevad, on kindlasti neid, kellel silm läheb särama ja kes selle tõuke mõjul otsustavad end siduda merendusega ühel või teisel moel.»  

1. juuni laevasõidud on igal aastal osutunud väga menukaks. Merehuvilisi on nii rohkelt, et sel aastal ainuüksi Tallinnas broneeriti esimesel eelregistreerimise päeval kohad ligi 700 lapsele. Lisaks laevasõitudele on lastekaitsepäeva koostööpartneriteks suuremates linnades Politsei- ja Piirivalveamet ja kohalikud merepääste seltsid, kes viivad läbi praktilist mereohutusõpet (enesepäästevõtted, päästevahendite kasutamine, hädasignaalide edastamine jne) ning teevad mereohutuseteemalist teavitust. Seega ei pea lapsed koos vanematega niisama oma sõidujärge ootama, vaid saavad osa huvitavast ja harivast lastekaitsepäevast.

Sõidud toimuvad kõikide osalevate linnade jahisadamates ajavahemikus kella 10–16. Tallinnas korraldab sündmust Lennusadam.

Et tasuta saaks sõita võimalikult palju lapsi, pääseb pardale järgmise reegli alusel:

alla 12-aastastel lastel peab kaasas olema üks lapsevanem või vastutav täiskasvanu, üle 12-aastased tulevad pardale iseseisvalt. Et vahvatest laevasõitudest saaks võimalikult palju lapsi osa võtta, siis on soovitav moodustada kuni kuue lapsega grupid, kus on üks vastutav täiskasvanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles