Leedo megaprojekt: kaheksa maa-aluse korrusega Põhjala Kompetentsikeskus Tallinna südalinnas

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto Vabaduse väljakust
Aerofoto Vabaduse väljakust Foto: Raigo Pajula

Vjatšeslav Leedo Tuule Gruppi kuuluv Compakt Kinnisvara plaanib Vabaduse väljaku lähistele ulmelist kaheksa maa-aluse korrusega arendusprojekti.

Arenduse näol on tegu Vabaduse väljaku ja lähiala planeeringu järgmise arendusetapiga, millega saab Vabaduse väljak ja selle lähiümbrus funktsioone juurde ja muutub aktiivsemaks. «Tekib ühtne, linnaruumi liitev terviklik lahendus, mis kujundab Tallinna Vabaduse väljakust maailmas unikaalse linnasüdame ning atraktiivse tõmbekeskuse nii linlastele kui ka linna külalistele,» sõnas Compact Kinnisvara juhatuse liige Martin Lember.

Lõviosa hoonestusest on plaanis rajada maa-alla, mille eri tasandid on avatud ja aktiivses ühenduses. «Planeeritavat hoonet võib nimetada Põhjala Kompetentsikeskuseks, mis koondab endasse erinevate sihtotstarvetega, kuid sümbioosi tekitavaid tõmbekeskuseid: innovatsioonikeskuse, loome- ja kultuurikeskuse, konverentsikeskuse, vabaaja- ning meelelahutuskeskuse ja palju muudki,» kirjeldas Lember projekti.

Loome- ja kultuurikeskuses nähakse võimalusi loometööks, selle presenteerimiseks ja nautimiseks. Sinna võiks tulla näiteks teater, galeriid, näitustesaalid, töötoad ja kontsertruumid. Kompetentsikeskuse tähtsaks osaks peetakse konverentsikeskust, milles saaks korraldada rahvusvahelisi sündmusi. Ühestki keskusest ei puudu tänapäeval ka meelelahutus, sestap on hoonesse planeeritud ruumid restoranidele, kohvikutele, tantsusaalidele ja erinevatele teenindusettevõtetele. Lisaks eesolevale on peaks sinna tulema mahukad avalikud pinnad.

Kavandatav multifunktsionaalne keskus täiendab ka Tallinna vanalinna ümbritseva kõrghaljastatud tsooni terviklikkust, muudab selle rohkem avatuks ja jalakäijatele paremini liigeldavaks ning toob seega paremini esile Bastioni müüri ja muud ajaloolised rajatised ning ehitised selle ala ümber ja sees. Maapealsed asfaltteed ja liiklus suunatakse maa alla ja selle asemel saab laiendada rohealasid, luua uut haljastust ja linnaväljakud, mis loovad rohkem võimalusi mitmekesiseks kergliikluseks ja tervisespordiks.

«Linnasüdametes olevaid maa-aluseid ehitisi ja hooneid leiab kaasaegsetes linnades üha rohkem. Maa-alusel hoonestusel on antud asukohas mitmeid eeliseid, kuid põhiline eesmärk on vältida ajaloolistesse linnavaadetesse sekkumist,» ütles Lember. «Saame avada ja presenteerida kõike seda, mille keskel asume: Ingeri bastioni ja eskarpmüürid ning läbimõeldult ühendada vanalinna kaasaegse linnaruumiga.»

«Planeerimistööd ja arutelud käivad, protsess on pooleli. Kaasatud on paljud oma ala spetsialistid, arhitektid ja visionärid. Poolelioleva töö tõttu me hetkel kahjuks rohkem materjali jagada ei saa, kuid teeme seda meediale ja avalikkusele kohe, kui need on avaldamiseks valmis,» sõnas Lember.

Planeeringuala on Kaarli pst 2 ja Kaarli pst 4a ning selle lähiümbruses. Protsessi juhib arendaja Compakt Kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles