IRL: Tallinna edevusprojektide asemel on vaja linna ülesandeid täita

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kübar.
Madis Kübar. Foto: Postimees.ee

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimehe Madis Kübara sõnul ei ole Tallinna aasta esimene lisaeelarve vastavuses linlaste reaalsete vajadustega ning liiga palju raha loobitakse sinna, kus seda tegelikult vaja ei ole.

«Linna eelarve peab seadma tulud ja kulud tasakaalu nii, et võimalikult paljud linlased sellest kasu saaksid ning nende käekäik seeläbi paraneks,» ütles Kübar. «Selle saavutamiseks tuleb esmalt jätta eelarvest välja kõik need kulud, mis ei ole seotud omavalitsuse ülesannete täitmisega ning panna rohkem rõhku elukeskkonna ja elatustaseme arengule.»

«Tallinna propagandamasina lipulaev Tallinna Televisioon saab taaskord linnalt 50 000 euro suuruse rahasüsti. Linnavalitsuse väitel on see vajalik lastesaadete tegemiseks,» ütles Kübar. «Iroonilisel kombel annab linn lisaeelarvega lasteaedade ülalpidamiseks umbes sama palju – 56 tuhat eurot. Kui Tallinna televisioon jätab lastesaated tegemata, on võimalik lisaeelarvest lasteaedade heaks minevat raha kahekordistada.»

«Selleks, et pidada üleval linnavalitsust ning selle igale liikmele kuuluvat isiklikku bürood, paotab linn rahakotti 120 000 euro võrra, kogu aasta eelarves kulub aga juba üle 1,4 miljoni euro,» ütles volinik. «Kuigi on loomulik, et tasuta linnavalitsust töös ei hoia, on poolteist miljonit eurot aastas selleks kaugelt liiga palju. Kui pingutada natukenegi linnavalitsuse püksirihma, on võimalik vabaneva rahaga näiteks ära jätta plaanitud 35 tuhande euro suurune auk ettevõtluse arendamises.»

«Tallinna põhilisi murepunkte on aastast-aastasse kohutavas seisus olevad teed. Kahjuks ei ole linnavalitsus olukorda ka sel korral otsustanud parandada ja nii annab linn välisrahastuseta teeremondiks vaid 39 tuhat eurot, riigilt lisandub 580 tuhat,» ütles Kübar. «Kui linn loobub plaanist loodava ühistupanga kogu sissemaks üksi kinni maksta, vabaneb sellest ligi 5 miljonit eurot, mida oleks teede korrashoiuks hädasti vaja.»

Kübara sõnul on Tallinna linnavalitsus küll teinud lisaeelarves ka kasulikke ja jätkusuutlikke otsuseid, kuid liiga palju raha kulutatakse edevusprojektidele, mille tõttu jäävad vajalikud asjad siiski tegemata. «IRLi fraktsioon teeb lisaeelarvesse mitmeid vajalikke muudatusi, et linna rahaasjad saaks vastavusse vajadustega,» ütles Kübar. «Loodetavasti toetavad konstruktiivseid ettepanekuid ka keskerakondlased.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles