Tallinna Merepäevad toovad Noblessneri sadamasse suurejoonelise teatrisadama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Viktor ja kollane kera».
«Viktor ja kollane kera». Foto: Tallinna merepäevad

17.-19. juulini toimuvad Tallinna Merepäevad muudavad Noblessneri kvartalis asuva jahisadama teatrisadamaks.

«Mõte tuua teater sadamasse on loogiline jätk positiivsele tagasisidele, mida Tallinna Merepäevade lavastused on varasematel aastatel pälvinud. Tallinn on mere ja teatrilinn ning kui need kaks stiihiat liita, tekib eeldus erakordselt tugevaks elamuseks. Nii pole otsuses, pakkuda merepäevade külalistele otse sadamas mitmekülgset teatriprogrammi, midagi ootamatut. Noblessneri kvartali sadamas on ju varemgi teatrit tehtud. Viimati mängiti seal Pärdi „Aadama Passiooni“, mis muutus märgilise tähendusega sündmuseks. Nüüd ootame sadamasse teatriimest osa saama nii emasid-isasid, kui lapsi ja vanavanemaid, sest kavasse valitud näidendid pakuvad midagi igale pereliikmele,» tutvustas mere ja teatrimõtte põimumist Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti juhataja Aini Härm. Teatrisadamas tuuakse publiku ette viis erinevat etendust.

17. juulil kell 16.30 avab programmi Helen Rekkori varjuteatri lavastus «Üle vee», mis jutustab loo väikesest tüdrukust, kes ühes ema ja vanaemaga ootab koju kaugetel meredel seilavat vanemat venda, keda seovad kodustega vaid napid kirjaread. Lavastuskõneleb igatsusest ja kodutundest, puudutades seeläbi igat vaatajat.

Kes soovivad aga ise etenduses kaasa lüüa, saavad sellise võimaluse lustides koos Ruutu 10 improkomöödia näitlejatega. Tulemuseks üllatusmäng «Hetk-Retk», kus keegi ei tea, kuhu sündmuste jada osalised kannab. Kirjutatud teksti puudumine annab osatäitjatele vabaduse, loob loomingulise õhkkonna ja meelikõditava pingelise atmosfääri.

Polygon Teater ja Teatrikool randub teatrisadamas kahe lavastusega. Juhan Viidingu ja Tõnis Rätsepa «Olevused» ning Paul-Erik Rummo «Tuhkatriinumäng» muutusid omal ajal legendiks juba esimeste mängukordade järel. Aeg pole lavastuste ühiskondlikku sõnumit kärpinud. Ka täna mõjuvad need sama kaasaegselt kui aastakümnete eest sootuks erinevas ajaloolises kontekstis.

Õige näidend peab lõppema pauguga. Seda pakub teatrisadamas tsirkuseetendus «Viktor ja kollane kera», mille muusika kõlab elavas esituses Kriminaalselt Elevandilt.

Etenduse narratiiv avaneb läbi ametniku kuju, kes päeval töötab ja öösel unetuna mõtteid mõlgutab. Lavastuse idee autori Kaspar Jancisi sõnul visandatakse etenduses kella poolt orjastatud  ühiskonna koondportree.

Etendused toimuvad Noblessneri kvartali jahtklubi hoone teisel korrusel. Tsirkust saab nautida sadama keskväljakul vabas õhus. Pileteid Tallinna Merepäevade teatrisadamasse müüb Piletilevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles