Saku valla elanikud ei lase Pärnu maanteel piirkiirust tõsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh

Saku valla elanikud ja omavalitsus on vastu maanteeameti plaanile sulgeda Tallinna-Pärnu maanteel Laagri ja Ääsmäe vahel olevad vasak- ja tagasipöörded, mistõttu ei saa amet seal ka piirkiirust tõsta.

Juba aprilli alguses lubas maanteeamet, et Laagri ja Ääsmäe vahelisel 12-kilomeetrisel lõigul tõstetakse kiirust orienteeruvalt kuu aja pärast, kui vasak- ja tagasipöörded on suletud ning sõidukijuhid on jõudnud uue liikluskorraldusega harjuda. Praeguse seisuga ei ole maanteeamet pöördeid sulgenud.

Maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Triin Adamson ütles BNSile, et lõigul ei ole piirkiirust tõstetud ja pöörete sulgemine seisneb lahkhelide taga kohalike elanikega. Adamsoni sõnul on maanteeameti inimesed kohtunud nii kohalike külade ja valla esindajatega, selgitamaks, miks tagasipöördeid suletakse.

Saku vallavalitsus ei pea Pärnu maantee tagasipöörde sulgemist mõistlikuks, sest piirkiiruse tõstmisest saadud minut ajavõitu toob kaasa sadade inimeste koduteekonna pikenemise ja saastab oluliselt keskkonda. Muudatus puudutab eelkõige umbes 350 Saku valla Kanama ja Rahula küla elanikku, kelle teekond pikeneb Tallinnast koju sõites. Ning ka väiksemat osa Saue valla Jõgisoo küla elanikke, kelle teekond pikeneb linna sõites.

«Saku vallavalitsus ei saa nõustuda sellega, et piirkiiruse tõstmise tõttu halvendatakse oluliselt piirkonna elanike liikumisvõimalusi. Meile jääb arusaamatuks olukord, kus minutiline ajavõit Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel sõitvatele sõidukijuhtidele kaalub üles arvestatava hulga inimeste koduteekonna pikenemise ja tekkiva täiendava keskkonnasaaste,» ütles Saku vallavanem Tiit Vahenõmm.

Adamsoni sõnul ei ole hetkel veel täpsed pöörete sulgemise ajad paika pandud.

Maanteeamet analüüsis tänavu kevadel kõikide lõikude liiklusohutuse seisukorda ning tegi võimalikult parima lahenduse, et neljarajalistel maanteedel saaks võimalikult suures ulatuses 110 km/h sõita, kuid seda mitte kellegi ohutuse arvelt. Ümberkorralduste planeerimisel otsiti lahendusi, mis võimalikult väheseid liiklejaid häiriks.

Probleemseid teelõike on kaks. Üks neist asub ka Saku valla piiril ja see on Tallinna-Pärnu maantee Saue ja Ääsmäe vaheline lõik, kus keskmine liiklussagedus on umbes 14 000 sõidukit ööpäevas ning lõigu ohutust saab oluliselt suurendada vasak- ja tagasipöörete sulgemisega. 

Maanteeamet alustas piirkiiruste tõstmist neljarealistel eraldatud sõidusuundadega maanteedel tänavu 9. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles