Fund Ehitus: hoone lammutamise teema on muutunud liiga emotsionaalseks

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi vana maja lammutamine.
Rahandusministeeriumi vana maja lammutamine. Foto: Jaanus Lensment

Fund Ehituse juhatuse liikme Anti Maksoni sõnul algavad uue ministeeriumi ehitustööd sügisel, siis kui vana hoone on lammutatud.

Suur-Ameerika tänav 1 ja Väike Ameerika tänav 2 kehtiv detailplaneering näeb ette, et endine rahandusministeeriumi hoone säilitatakse osaliselt, ent tänaseks on otsustatud vana hoone lammutada ja projekti kohaselt hakkab krundil paiknema kaksiktorn. Vastuolu detailplaneeringuga ehitust ei paista segavat, sest kõik vajaminevad load on Fund Ehitusele väljastatud.

«Ehitusluba antakse eelprojekti alusel. Ehitustööde tegemise aluseks on tööprojekt, mille tegemine käib paralleelselt ehitustöödega,» selgitab Makson. «Detailplaneeringus toodud nõuded nagu ehitusala piirid, korruste arv, hoone kõrgus, hoonete mahud jm on projektis täidetud.» Vastuolu planeeringuga on üksnes selles, et vana hoone lammutatakse täielikult.

Makson leiab, et hoone lammutamise teema on muutunud liiga emotsionaalseks. Heaks võrdluseks on tema sõnul vastselt renoveeritud Raadiomaja näide, mille rekonstrueerimise hinnaks kujunes 4,9 milj eurot.

«Raadiomaja renoveerimise tulemuseks on kitsad ja madalad ruumid, mida tingib olemasolev hoone karkass. Kasutaja seisukohast pole see kindlasti kõige parem lahendus. Lisaks jääb kandekarkassile kehtima vana eluiga,» ütles Makson.

Maksoni sõnul kujunes Raadiomaja renoveerimise ruutmeetri brutohinnaks 980 eurot, mis on võrdlemisi kõrge, arvestades seda, et viimase paari aasta uute büroohoonete hinnad on 650-850 eurot ruutmeetri kohta.

«Ühendministeeriumi näol saavad ruumid olema avarad, kaasaegse planeeringuga ning kogu hoone saab tervikuna uue kasutuse. 1970-ndatel, madala kvaliteediga ehitatud, kandvate vaheseintega büroohoonete rekonstrueerimine kaasaegsetele nõuetele vastavaks on reeglina kallim kui uue ehitamine,» märkis Makson.  «Mis puudutab paekivipannood, siis see on uues projektis planeeritud samas mahus ja mustris samas uuesti teha. Me üritame demonteerida olemasolevat pannood nii, et seda saaks ka uue maja juures kasutada ja eksponeerida.»

Ühendministeeriumi ehitusega plaanitakse alustada sügisel, siis kui vana hoone on lammutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles