Galerii: Nõmme inimesed avasid oma aiad

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme turu taga asuva elurajooni tänavad on täna kauplejatest lookas, melust tulvil ning täis põnevaid aiakohvikuid, sest käimas on kogukonnaüritus Roheliste Väravate Tänav. 

Tiina-Mai Liiv rääkis Postimehele, et tema avas oma aias kohviku esimest korda. «Lihtsalt tundus tore mõte vaadata, mis toimuma hakkab,» ütles Liiv ja märkis, et on öösel vaid kaks tundi maganud. Eurovisiooni lugude saatel küpsetas ta leiba, kooki ja vahvleid. Mitmetest tühjadest taldrikutest võis järeldada, et küpsetised osutusid menukaks. «Üllatavalt palju rahvast on läbi käinud, ei osanudki arvata,» rõõmustas naine. Kui lähikonnas jälle midagi taolist toimub, lubab naine oma hoovi jälle kõikidele külalistele avada. 

Tiina-Mai Liiva aiakohvik osutus väga menukaks.
Tiina-Mai Liiva aiakohvik osutus väga menukaks. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Maitsvat söögi- ja joogipoolist jätkub lisaks aiakohvikutele ka laadatänavatel. Ohtralt oli ehtsat eestimaist toitu- leiba, mett, liha ja kala. Joogiks pakutakse kodumaist mahla, kalja ja õlut.

Kõrvale teevad pai erinevad kontserdid, üles astuvad Nõmme folgiringi lapsed, erinevad Nõmme noortemaja ringid, näha saab ka lõõtsakuningas Juhan Uppinit, Siim Rikkerit ja Enrik Vislat ansamblist Tuulelõõtsutajad, ansambleid Vanaviisi, Zorbas ja Köömes.

Oma koha muruplatsil musitseerimiseks on leidnud ka õed Carolin (14) ja Carlotta Škerin (11), kes alustasid kell 12. Vanem õde laulab ja mängib kitarri, noorem akordionit ja hoiab rütmi. «Me oleme ise kogu kava kokku pannud nendest lugudest, mis meile endale väga meeldivad. Inimesed võtavad meid väga hästi vastu, kõigile meeldib. Nad ütlevad, et mängime ja laulame nii hästi,» kirjeldas Carolin, et ainult rõõm on väliüritustel üheskoos muusikat teha. 

Muusika on õdedele Carolinile ja Carlottale väga hingelähedane. Sellest saavad aru ka neid kuulama jäänud inimesed, kellel on vaid õdedele vaid kiidusõnu jagada.
Muusika on õdedele Carolinile ja Carlottale väga hingelähedane. Sellest saavad aru ka neid kuulama jäänud inimesed, kellel on vaid õdedele vaid kiidusõnu jagada. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Ürituse korraldaja Ülle Mitt rääkis Postimehele, et taolist kogukonnaüritust korraldatakse juba kuuendat korda ning alati tuleb kohale metsikult rahvast. «Kui eelmisel aastal oli hinnanguliselt 10 000 inimest, siis tundub, et see aasta on neid märksa rohkem,» kirjeldas Mitt ning lisas, et nii avatud hoove kui ka kauplejaid on palju rohkem. 

Meeleoluka ürituse korraldamisega hakatakse peale juba novembrikuus, tiimis on ligi 20 inimest. Ülle Mitt ütles, et kõik vabatahtlikud teevad ürituse nimel metsikult tööd nii öösel kui päeval. Ta avaldas kahetusust, et kui Lasnamäe päevade eelarve on ligi 35 000 eurot, siis nende eelarve on  5 000 euro ringis. «Aga seda, kui palju käib Lasnamäe päevadel inimesi ja kui palju siin, ei saa üldse võrrelda! Need asjad peaksid saama tasakaalu,» rääkis Mitt ürituse köögipoolest ja lisas, et tal oleks väga hea meel, kui ei peaks tulevikus vabatahtlikke paluma, vaid nad teevad seda kui oma tööd.

Boss Ülle Mitt rääkis, et menukat kogukonnaüritust Roheliste Väravate Tänav korraldustöödega alustatakse juba novembris.
Boss Ülle Mitt rääkis, et menukat kogukonnaüritust Roheliste Väravate Tänav korraldustöödega alustatakse juba novembris. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles