Pühapäeval on Nõmmel taas «Roheliste väravate tänav»

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste väravate tänav.
Roheliste väravate tänav. Foto: Hanneli Rudi

Pühapäeval, 24. mail toimub Nõmmel Piiri tänava piirkonnas taas kogukonnaüritus «Roheliste väravate tänav».

Seekord on võimalus oma hoovid naabritele ja teistele külalistele avada  turu taga asuva elurajooni inimestel. Lisaks toimuvad kontserdid, võrkpallivõistlused, vanade mootorrataste näitus, töötoad, ajaloo- ja looduseloengud ning oskusi näitavad arboristid. Avatud on ka lasteala ja rohevahetus.

«Roheliste väravate tänava korraldamise idee sündis aastaid tagasi mõttest panna nõmmelased rohkem  omavahel suhtlema ning üheskoos oma kodukandi, inimeste ja ideede eest seisma. Kalamaja ja Uue Maailma päevad näitasid selgelt, et inimesed vajavad rohkem ühiseid kogukonnategevusi ning soovivad tutvuda oma naabritega. Roheliste väravate tänav on suurepärane võimalus nii oma aiaväravate avamiseks kui ka teiste külastamiseks,» rääkis sündmust korraldava MTÜ Ühendus Loov Nõmme juhatuse liige Ülle Mitt.

Kuna Nõmme puhul on tegemist suhteliselt suure linnaosaga, on Roheliste väravate tänav liikuv üritus, mis korraldatakse vastavalt elanike initsiatiivile iga kord erinevas Nõmme paigas. Seekord  avatakse väravad Piiri, Kitsa, Künka, Raua, Idakaare põigu, Kuiva, Vana-Pärnu maanteel ning lisaks Idakaare, Von Glehni ja Muru tänavatel. Koos pere, sõprade ja naabritega saab leida ja teha teoks põnevaid ideid, näiteks müügilettidele hoovidesse ja tänavatele sobivad kaubaks hoidised, aiasaadused, kõiksugused omavalmistatud hõrgutised, käsitöö, seisma jäänud kodukaup või muu.

Ülle Miti sõnul on ettevõtmine andnud kohalikule kogukonnale võimalused üles leida ja ühendada ühist huvi kandvad inimesed, tekkinud on uued ideed, kuidas paremini oma kodukoha eest seista ning sellesse panustada.

Roheliste väravate tänav avab uksed pühapäeval kell 10. Tantsupeo tõmbab käima ansambel Vanaviisi, särtsuvat ja uhket tantsu pakuvad naised tantsuansamblist Alhambra, tulist ja eksootilist vunki annab peole ansambel Zorbas ning päevale paneb hoogsa punkti pöörane, ent maitsekas ansambel Köömes. Vahepeale mahuvad veel esmaesitlusena toimuv kontsert «Kolm Eesti lõõtsa Nõmme mändide all», kus üles astuvad lõõtsakuningas Juhan Uppin, Siim Rikker ja Enrik Visla ansamblist Tuulelõõtsutajad. Laval näeb ka Nõmme Noortemaja liikumisrühma õpetaja Urve Keskküla juhendamisel. Päeva aitab ohjes hoida Tõnu Einasto Rõõmulaborist.

Laste jaoks vurab kohale Piduvanker, kust saab alguse maastikumäng, avatud on jäätise- ja pannkoogikohvik, toimub Climbomania koduaia ronilate tutvustus ning Võlumetsa mängutoas saab lilli meisterdada. Bibi Mängumaal saab kaunistada ja süüa muffineid ja osaleda joonistusvõistlusel. Lisaks saavad lapsed õppida Saori kudumist, toimub lastekirbukas, patsipeatus ning tehakse näomaalinguid.

Roheliste Väravate võrkpalliturniir toimub kell 11-15 Piiri tänava äärsel liivaväljakul. Platsile pääsevad vaid kiireimad registreerujad.

Arboristi ehk puuhooldaja tööd tutvustab tänavu Eestile Euroopa Aasta Puu tiitli toonud Arboristide Koja  juhatuse esimees Heiki Hanso. Operation Lifesaveri esindaja räägib raudteeohutusest ning maanteeamet paneb välja liikluskasvatuse õppestendid. Avatud on Nõmme Loodusmaja, arvukalt koduhoove ja kohvikuid ning oma kaupa pakuvad käsitöö- ja talutoodete valmistajad.

Lava ja arboristi vahetus läheduses asub vahva Moto-Muttide kohvik, kus saab lisaks maitsvatele pagaritoodetele ning ergutavale kohvilonksule ka naismootorrattaühingu WIMA Estonia raudruunasid patsutada ja nendega pilti teha. Sealsamas on Eesti vanamootorrattaklubi Unic-Moto korraldatud näitus, mis on pühendatud tänavu mais täituvale mootorratta 130. aastapäevale.

Roheliste väravate tänavalt leiab lisaks muusikalistele ettekannetele muudki hingele mõeldud huvitavat: bioloog ja botaanik Tõnu Ploompuu peab põneva loengu «Ühe puu lugu», Kadi Alatalu räägib kindlusraudtee ajaloost ning kirjanikud-kirjandusloolased Wimberg ja Jaanus Vaiksoo viivad huvilistele läbi kirjandusliku ekskursiooni Rahumäe kalmistul. Loengutel osalemiseks on vajalik etteregistreerimine.

Roheliste väravate tänava projekti rahastavad Nõmme linnaosavalitsus, siseministeerium kohaliku omaalgatuse programmi vahenditest, Tallinna ettevõtlusamet, ABC Motors ja vabatahtlikud.

Ürituse kohta leiab rohkem infot Facebooki lehelt https://www.facebook.com/events/1559015234357527/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles