RKAS: võtmesõna on säästlikkus ja pinna optimeerimine

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RKAS
RKAS Foto: Laura Oks / Õhtuleht

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) arvutuste kohaselt hoitakse ühisministeeriumi ehitamisega kümne aastaga kokku seitse miljonit eurot.

Eesti riigi kinnisvarastrateegia võtmesõna on säästlikkus ja pinna optimeerimine, selle senised edukad näited  on Statistikaameti ning Maksu- ja Tolliameti uutele pindadele üleviimine. Nelja ministeeriumi koondamine ühte kaasaegse töökeskkonnaga ning energiatõhusasse hoonekompleksi aitab riigil tulevikus hoida kokku hoonete ülalpidamiskuludelt.

Praegu ministeeriumite kasutuses olev ligi 20 000 ruutmeetrit ebaefektiivselt kasutatud ja kõrge energiatarbega büroopinda väheneb 16 000 ruutmeetrini. Energiatarve väheneb ligi 70% võrra, mis on kooskõlas ka Euroopa energiatõhususe eesmärkidega. Kõiki üldotstarbelisi ruume, näiteks nagu konverentsisaal, arvutiklass, pressikonverentside ja nõupidamiste ruumid, hakkavad ministeeriumid jagama ning kordamööda kasutama. Sellega kaob ära vajadus igal ministeeriumil omada eraldi ruume.

Meie arvutused näitavad, et kümne aasta jooksul saab uues majas kokku hoida ligi 7 miljonit eurot. Võrdluseks, sellise summa eest saab ehitada umbes 5-7 kohalikku politsei- ja päästehoonet.

Miks vana maja lammutatakse? Endine Rahandusministeeriumi büroohoone ei võimaldanud parimal moel lahendada efektiivset ja kaasaegset pinnakasutust, samuti oli keeruline lahendada energiatõhususe ja sisekliima nõudeid ning kogu kompleksi ümberehitamist. Vana maja remont läinuks kallimaks kui uue ehitamine ja toonuks ehitusfaasis kaasa olulisi riske.

Hoone rajati 70-ndate lõpus tollase tüüplahenduse järgi. 40 aastaga on amortiseerunud nii hoone fassaad, tehnosüsteemid kui ka kandevkonstruktsioonid. Kandevkonstruktsioonide amortiseerumisega ei kaasne koheselt varisemisoht, küll aga tõstab see riskitaset, kui hoones veelgi ümberehitusi teha ja muudab põhjaliku renoveerimise oluliselt kallimaks. Samuti oli vanas majas raske ja kallis tagada energiasäästlikkust ning tänapäevaseid nõudeid sisekliimale, töötingimustele ja kokkuhoidlikule ruumikasutusele.

Uus hoone peab võimaldama efektiivset pinnakasutust ja olema hea sisekliimaga, kuid samas energiatõhus. Olemasoleva hoone renoveerimisega ei ole ekspertide hinnangul võimalik neid eesmärke saavutada. Samuti vajaksid olemasolevad hooned lähiaastatel märkimisväärseid investeeringuid. Uues majas saab pinnakasutus olema efektiivsem, energiatarve väiksem ja ära jäävad ebaregulaarsed suured investeeringud vanade majade remontimisse.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) sõlmis 2014. aasta novembris nelja ministeeriumi ühishoone rajamiseks ehitustööde kontsessiooni lepingu osaühinguga 2Torni, kes rajab riigiasutustele kaasaegse, energiasäästliku ja optimeeritud pinnakasutusega büroohoone. Ühishoone võimaldab riigil era- ja avaliku sektori koostöös kümne aasta jooksul märkimisväärselt kokku hoia.

Rahandusministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ning Justiitsministeeriumi ühishoone koos kahe maa-aluse parkimiskorrusega ehitatakse Tallinnasse Suur-Ameerika 1 ja Väike-Ameerika 2 kinnistule Rahandusministeeriumi endise hoone asemele. Ehitustööd kestavad 2015-2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles