Riigikohus: kohalik omavalitsus peab erakoolide tegevuskulud hüvitama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Riigikohus jättis tänase lahendiga jõusse halduskohtu otsuse, milles kohustatakse Tallinna linna osalema Audentese erakooli ja spordigümnaasiumi tegevuskulude katmises, selleks vajaliku raha võib linn riigilt hiljem kohtu kaudu sisse nõuda.

Kuigi Tallinna linnal on seadusest tulenev kohustus osaleda erakoolide tegevuskulude kandmises, on linn rahaliste vahendite puudumise tõttu kulude hüvitamisest keeldunud.

Riigikohus selgitas 28. oktoobri 2014 otsusele täiendavalt, et erakoolide tegevuskulude katmise näol on tegemist kohalikule omavalitsusele pandud riikliku kohustusega, teatas riigikohtu pressiesindaja. Riigikohus tunnistas 2014. aastal põhiseadusevastaseks selle, et riik ei eralda omavalitsustele erakoolide tegevuskulude katmiseks vajalikku raha. Sellele vaatamata ei saa omavalitsusüksus vaidlustada enda kohustust erakoolide ees.

Kõnealune vaidlus näitab, et riik ei ole tänaseks täitnud riigikohtu varasemat otsust ega lahendanud põhiseadusvastast olukorda.

Riigikohus märkis, et kui riikliku kohustuse rahastamiseks pole raha eraldatud või on seda eraldatud ebapiisavalt, on kohalikul omavalitsusel õigus nõuda riigilt kohtu kaudu riikliku ülesande täitmiseks puuduolevat raha.

Põhiseadusvastane olukord ei takista erakoolidel halduskohtule kaebuse esitamist. Õiguslik alus selliseks nõudeks tuleneb riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi otsusest (28. oktoober 2014 asjas nr 3-4-1-26-14) seni, kuni riigi rahaline kohustus kohalike omavalitsuste ees kehtestatakse seadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles