Tallinn kempleb konkurentsiametiga vee hinna pärast

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Linnavalitsusele ei meeldi see, et alates novembrist ei kooskõlasta Tallinna Vee hindu enam nemad, vaid konkurentsiamet.


Seetõttu on alanud linnapoolne usin vastupropaganda konkurentsiameti mullusele hinnangule Tallinna Vee hindade kujunemise metoodika kohta. Konkurentsiamet leidis nimelt, et juba pelgalt viis, kuidas Tallinna linnavalitsus hindu reguleerib, ei ole omane nõuetekohasele hinnaregulatsioonile.

«Tulemusliku hinnaregulatsiooni teostamiseks tuleks ASi Tallinna Vesi veeteenuse hindade kulupõhisust hinnata kooskõlas seaduse ja hinna reguleerimise korraga, kuid Tallinna linnavalitsus järgib hoopis AS Tallinna Vesi erastamisel sõlmitud kokkulepet vee- ja kanalisatsioonitariifide kujunemise aluste osas,» öeldakse konkurentsiameti mulluses hinnangus.

Nüüd, kus hindade kooskõlastamine läheb konkurentsiameti kätte, on linnavalitsus aktiivselt tegutsema asunud. Abilinnapea Deniss Boroditš teatas täna, et konkurentsiameti vee hinna arvutamise metoodika tekitab küsimusi.

Boroditši sõnul soovib linn kindlust, et vee- ja kanalisatsiooniteenuse kvaliteet oleks tagatud kõrgel tasemel ka edaspidi. «Seetõttu oleme väga huvitatud sellest, et hinna arvutamise metoodikat rakendatakse kooskõlas kõrgeimate standarditega,» ütles abilinnapea.

«Joogivesi peab olema puhas ja vastama kvaliteedinõuetele sõltumata sellest, kes vee hinda reguleerib. Siin ei ole vahet, kas hinnad kehtestab linnavalitsus või kooskõlastab konkurentsiamet,» lausus konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Linnavalitsus aga on ameti seisukohad kahtluse alla teadnud ja nende kohta ühelt välisfirmalt eksperthinnangu tellinud. «Konkurentsiameti koostatud «Veeteenuse hinna arvutamise soovituslikud põhimõtted» ei ole linnavalitsuse hinnangul kahjuks üheselt mõistetavad. Seetõttu on Tallinna linn tellinud maailmas tunnustatud majandusregulatsiooni valdkonna ettevõttelt Oxera konkurentsiameti metoodika analüüsi,» ütles Boroditš.

Selles, et üks kohalik omavalitsus tellib riigiameti seisukohtadele kusagilt välismaalt hinnangu, pole Otsa sõnul midagi imelikku. «Ma arvan, et see on lihtsalt demokraatlik riigikorraldus, kus igal struktuuril ja igal kodanikul on õigus oma arvamust avaldada. Me ootame seda arvamust huviga,» ütles konkurentsiameti peadirektor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles