Elering asendab Tallinnas vanad õhuliinid maakaablitega

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liinimasti demonteerimine Vuti tänaval.
Liinimasti demonteerimine Vuti tänaval. Foto: Elering

Elering jätkab projekti vanade kõrgepinge õhuliinide asendamiseks Tallinnas maakaablitega.

Lähinädalatel lõpeb Kristiine linnaosas Vuti ja Haigru tänavate piirkonnas vanade õhuliini mastide demonteerimine, mis saab võimalikuks tänu uute Järve-Endla ja Veskimetsa-Endla maakaabelliinide valmimisele, teatas ettevõte.

 Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul tervitab Tallinn Eleringi algatust õhuliinide asendamiseks maakaablitega. «Arvestades linnaruumi tihedust, tuleb tulevikus kõik elektri ülekandevõrgu liinid Tallinna linna piires viia maa alla,» ütles abilinnapea.

Elering alustab lähemal ajal ettevalmistusi ka Veskimetsa-Kopli õhuliini asendamiseks uue maakaabliga. Enne ehituse algust tuleb läbi viia trassivalik ja ehitushange. 

Selle kümnendi lõpuks plaanib Elering vahetada veel mitmed Kadaka, Veskimetsa, Kopli, Paljassaare, Volta ja Järve alajaamadega seotud õhuliinid Tallinnas maakaablite vastu.

Õhuliinide asendamine maakaablitega vähendab kõrgepingeliinide mõju linnaruumile – väheneb liinikaitsevöönd, oht liinidega seotud õnnetusteks ja visuaalne häiring. 

Tänavu valmivad ka uued maakaablid Viru keskuse naabruses paikneva Ranna alajaama ja Lasnamäe vahel, mis on olulised Tallinna südalinna varustuskindluse tagamisel. Osa Ranna kõrgepingealajaama toitnud kaablitest on amortiseerunud ja nende kasutamine pole enam võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles