Tallinna alkoholimüügi piirangud jõustuvad 1. juulil

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett.
Alkoholilett. Foto: Urmas Luik

Tallinna linnavolikogu poolt mullu novembris vastu võetud alkoholimüügipiirangud jõustuvad tänavu 1. juulil, pühapäevast alkoholimüüki esialgu ära ei keelata.

Jõustuvad volikogu määruse sätted, mis kehtestavad alkoholikaupluste minimaalseks üldpinnaks vähemalt 150 ruutmeetrit ning keelavad alkoholimüügi koolide ja lasteasutuste vahetus läheduses asuvates kauplustes.

Tallinna tervisekoalitsiooni eilsel  koosolekul esitas sotsiaal-ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima ülevaate alkoholi kättesaadavuse piiramise eesmärkidest ja võimalustest Tallinnas, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Olukorra tõsidus tuleneb Keldrima sõnul suurest alkoholitarbimisest, 2013. aastal suri Tallinnas ainuüksi alkoholi tarvitamisest põhjustatud haigustesse 139 elanikku; linna kainestusmajas viibis 2014. aastal kokku 5227 inimest. Probleemi teravusele on osutanud tähelepanu ka Maailma Tervise Organisatsioon, kelle uurimuse alusel põhjustab alkohol Eestis 15-64-aastaste vanuserühmas 12 protsenti naiste ja 28 protsenti meeste suremusest. Tallinna iga kolmas elanik saab osta nii kanget kui lahjat alkoholi oma elumajas või naabermajas asuvas müügikohas. Konjunktuuriinstituudi andmetel on kanget alkoholi müüvate kaupluste arv 100 000 elaniku kohta Eestis 197, Soomes 6 ja Rootsis 4. Tervisekoalitsiooni arvamuse kohaselt pole  alkohol esmatarbekaup, mis eeldab kättesaadavust elukoha läheduses ning seepärast on volikogu määrusega lubatud kange alkoholi jaemüük vaid kauplustes, mille üldpind on vähemalt 150 ruutmeetrit;  kitsendused jõustuvad ka alkoholi jaemüügi keelustamiseks  vahetult haridusasutuste lähedal asuvates kauplustes ning kange alkoholi müügi keelustamiseks tanklates.

Linnavalitsus tegi ka ettepaneku keelata Tallinna territooriumil pühapäeviti alkoholimüük, kuid selle ümber käivad kohtuvaidlused, mille lahenemiseni, samuti õiguskantsleri arvamuse saamiseni ei saa seda piirangut jõustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles