Fotod ja video: eluheidikud lagastavad lasteaia ümbrust

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Magdaleena lasteaiast viiekümne meetri kaugusele on ennast lagunevatesse garaažidesse sisse seadnud eluheidikute koloonia, kes endi sõnul püüavad lapsi mitte segada, ent on piirkonna ära lagastanud ja häirivad lasteaia kollektiivi. Möödunud aastal pussitati sealsamas garaažis üks mees kahe kodutu poolt surnuks.

Asula tänav on tuntud oma stalinistlikus stiilis sammastega elamute poolest. See on vaikne tänav Kitsekülas, kus vahetult roheala kõrval paikneb Magdaleena lasteaed. Tänaval elavad korralikud inimesed, ühe perioodi oma elust on seal veetnud ka Jaak Joala, ent vahetult lasteaia kõrvale, lagunevatesse garaažidesse, on ennast sisse seadnud kamp eluheidikud, kes on lagastanud garaažide ümbruse ja selle lähedal asuva roheala.

Tallinna Magdaleena lasteaia direktor Kai Lassile on eluheidikud pinnuks silmas, sest lisaks ümbruskonna lagastamisele, peavad lapsed üle aia igapäevaselt kodutute tempe nägema. «Mõni suvi tagasi kasutasid kodutud garaaže, mis olid suunaga otse lasteaia tara poole. Siis oli nii mõnigi kord hommikul näha, kui trussikutes kodutud aia taga päikest võtsid,» ütles Lass.

Õnneks püüavad kodutud pigem eemale hoida ja prügi lasteaia territooriumile ei tari. «Lasteaia territooriumilt on nad hoidnud eemale. Viimati ajas nad ära meie koristusfirmas töötav meesterahvas, kes on võrdlemisi kõva sõnaga. Pärast seda nad siia ei kipu ja hoiavad vähemalt lasteaiast eemale,» selgitas Lassi.

Hoiavad pigem lastest eemale

Seda kinnitab ka ühes garaažiboksis elav Margus Mäesalu: «Elame vaikselt ja rahulikult. Me katsume lapsi mitte hirmutada ja teeme nõnda, et meid ei oleks väga märgata.»

Mäesalu lisab, et kahes garaažis, millel veel katus peakohal ja seinad püsti, elab kokku üheksa elanikku.

Lasteaia juhataja leiab, et lasteaia kõrvale selline vaatepilt ei sobi. «Lapsed näevad kõike, mis seal toimub. Ma arvan, et see ei olegi küsimus, et kas nad meile otseselt aeda tulevad – see lihtsalt ei ole ilus pilt,» selgitas Lassi.

Kuigi kodutud tunduvad rahumeelsed, siis möödunud aastal pussitati seal üks elanikest surnuks.  Pussitamine leidis aset joomingu käigus, alguses peksti kaaslast rusikatega ja pärast võeti kasutusele terariistad. Hiljem sokutati laip lasteaia kõrvale ühte prügi täis garaaži.

Politsei pidas kahtlustatavatena kinni püsiva elukohata Arvi Truu (55) ja Igor Božko (48). Mehed nabiti kinni samal õhtul ja kohus võttis nad prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla. Tänaseks on meestele esitatud süüdistus ja kohtuotsus.

Linn probleemist teadlik

Linn on kõnealust ala prügist mitmeid kordi koristanud. Viimati saadi maatükilt kätte koguni 22 m3 prügi, kuid paraku tassivad kodutud selle koguse alale võrdlemisi kiiresti tagasi. Tallinna kesklinna linnaosavalitsus lubab, et olukorra drastilise halvenemise korral võetakse ette uus ala koristamine.

Põhjus, miks garaaže veel lammutatud ei ole, on võrdlemisi lihtne – Tallinna linn ei ole maaüksuse omanik. Garaažid kuuluvad vallasvarana likvideerimisel oleva hooneühistu liikmetele, kes on võrdlemisi eakad inimesed. Need inimesed on linnaosavalitsusele teadaolevalt teinud kõik, et ühistu saaks likvideeritud.

«Olukord ei ole kiita ja ma  ei saa sellega leppida,» ütles Kesklinna vanem Alar Nääme. «Kui  omandisuhted on paika pandud, siis saab üheselt mõistetavalt nõuda omandiõigusest tulenevate kohustuste täitmist. Loodetavasti juhtub see juba sügiseks.  Hoiame ka omalt poolt ametkondadeülestel toimingutel silma peal ja tahame, et kõnealune probleem leiaks kiire lahenduse.»

Kuna likvideerimisprotsess on praegu käimas, siis ei ole linnal ka hetkel otsest  õigusaktidest tulenevat kohustust krundi heakorra tagamiseks. Linnaplaneerimise amet  on kiitnud heaks ala krundipiiride ettepaneku.. Kui maa on ühistu liikmete omandisse antud  on neil õigus seda oma äranägemisel kasutada.  Ilmselt soovitakse see maa  edaspidi arendajale müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles