Opositsioon: mupo ei ole Savisaare turvafirma

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna munitsipaalpolitsei patrullsõiduk.
Tallinna munitsipaalpolitsei patrullsõiduk. Foto: Küllike Rooväli

Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena üksuses taastuva Edgar Savisaare isikuvalve osas arvamused lahknevad: ühed leiavad, et see on eesmärgipärane; teised, et tegemist sihipäratu ja ebavajaliku tegevusega.

Kuigi munitsipaalpolitsei põhimäärus linnapea isikukaitset ei sätesta, siis on amet konsulteerides linnavalitsusega otsustanud mehitada Magdaleena haiglas ööpäevaringse valve. Põhjenduseks toob munitsipaalpolitsei seda, et avaliku korra tagamine on üks ameti funktsioone ja selline ennetav meede on seetõttu igati eesmärgipärane.

«Lähtusime sellest, et Tallinna linnapea Edgar Savisaar on üks Eesti tuntumaid inimesi. Kui sarnane vajadus oleks mistahes teise linnavalitsuse või linnavolikogu töötaja või liikme suhtes, siis me kindlasti reageeriksime samamoodi,» selgitab munitsipaalpolitsei pressiesindaja Meeli Hunt. «Tegemist on erandliku otsusega, mida on seni tehtud üks kord.»

«Palun mõista, et raskelt haige inimene vajab paranemiseks rahu, et haiglasse ei tuleks inimesed teda tülitama ja tema tervislikku seisukorda uurima. Midagi keelatut mupo ei tee ja mingit alust arvata, et keegi midagi põhimõtteliselt halba linnapeale tahab teha, meil ka ei ole,» öeldi munitsipaalpolitseist Postimehele.

Ei ole munitsipaalpolitsei ülesanne

Opositsioonipoliitikud soovivad Edgar Savisaarele kiiret paranemist, ent leiavad, et mupo ametnikega isikuvalve mehitamine ei ole antud olukorras proportsionaalne meede.

Tallinna linnavolikogu SDE fraktsioonile jääb mõistmatuks munitsipaalpolitsei roll Edgar Savisaare julgeoleku tagamisel, kuna see tegevus ei ole kooskõlas nende põhimäärusega. «Kui Keskerakond tunneb muret erakonna esimehe privaatsuse ja rahu pärast, tuleks Keskerakonnal palgata valvet teostav erafirma,» sõnas Tallinna linnavolikogu SDE fraktsiooni liige Hanno Matto.

Erafirmade isikuvalve tunnihind algab 20-25 eurost, kuid mõjutavaid tegureid on mitmeid ja tasu teenuse eest võib tõusta oluliselt kõrgemaks.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Ants Leemetsa sõnul on hoopis haigla kohus tagada patsientidele turvalisus. «Kui haiglal tekib vajadus kedagi turvata või tekib haigel vajadus suurema turvalisuse järgi, siis palgatakse keegi seda ülesannet täitma. Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti töötajate kasutamist ei saa pidada kuidagi õigeks. See ei ole mupo sihipärane kasutamine ja seetõttu ei saa seda pidada heaks ega õiguspäraseks,» selgitas Leemets.

Ida-Tallinna Keskhaiglal on olemas mehitatud valve leping turvafirmaga, kelle kohustuseks on haigla töötajate julgeoleku ja vara puutumatuse tagamine erakorralise meditsiini osakonnas ja naistekliiniku vastuvõtuosakonnas õhtusel ja öisel ajal. Lisaks on haigla osakonnad varustatud häirenupuga, millega saab vajadusel välja kutsuda patrullteenuse.

«Patsientide valvamiseks meil eraldi lepingut turvafirmaga ei ole, ent ruumides turvalisuse tagamiseks on olemas valvesignalisatsioonisüsteemid ja kõrvaliste isikute liikumist neile mittevajalikesse ruumidesse takistavad ustele paigaldatud läbipääsukaardi süsteemid. Savisaart valvab eelolevale lisaks aga ka munitsipaalpolitsei,» ütles Ida-Tallinna Keskhaigla pressiesindaja Kadri Penjam.

Isikuvalvet tellitakse üha vähem

AS G4S Eesti valvedivisjoni direktori Villu Õuna sõnul on stabiilses majanduslikus kliimas huvi isikukaitse teenuse vastu pigem leige. «Suurem nõudlus isikukaitse järele jäi 1990ndate lõppu – ajajärku, mil Eesti ärikultuur oli alles kujunemas,» ütles Õun. «Turvateenuse liigina on isikukaitse kindlasti jätkuvalt vajalik ka heaoluühiskonnas, kuid tänapäeval on selle mõiste ja sisu veidi muutunud. Lisaks turvalisuse ja puutumatuse tagamisele oodatakse teenuselt tänapäeval järjest rohkem kliendi privaatsuse säilitamist.»

Õuna sõnul on viimastel aastatel on G4Silt tellitud isikukaitse teenust pigem seoses perekondlikke suursündmustega, mida on soovitud hoida privaatsetena. Samuti on isikukaitse teenust tellitud vara võõrandamisega seotud tehingute puhul, kus isikukaitselt oodatakse konfliktide ärahoidmist ning vajadusel ka füüsilist kaitset.

«Eriolukordade tsiviliseeritud, kiire ning ilma liigse kõrvalise tähelepanuta lahendamine nõuab lisaks eriväljaõppele ka kogemust. Mõistagi on see töö ka vastavalt tasustatav, sõltudes mitmest faktorist ning eelkõige ohutasemest ning riskide analüüsist,» selgitas Õun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles