Õiguskantsler nõuab prügiveo võlglaste nimede avalikustamise lõpetamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa inimesi jätab oma prahi äraviimise eest maksmata, nende nimesid aga kohalikus lehes avaldada ei tohi. Pilt ei ole tehtud Rae vallas.
Osa inimesi jätab oma prahi äraviimise eest maksmata, nende nimesid aga kohalikus lehes avaldada ei tohi. Pilt ei ole tehtud Rae vallas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder nõuab, et Harjumaa Rae vald lõpetaks prügiveo võlglaste nimede avalikustamise kohalikus vallalehes ning juba olemasolevat nimede kõrvaldamist veebiväljaandest.

Oma kirjas Rae vallavanemale teatab õiguskantsler, et tema tähelepanu äratas juunikuises vallalehes ilmunud jäätmeveo võlgalaste nimekiri. Kahel leheküljel avalikustati inimeste nimed, ühel juhtumil oli avalikustatud ka jäätmete äraveo asukoht, mis viitab inimese elukohale.

Vald põhjendas nimede avalikustamist väitega, et selleks on olemas ülekaalukas avalik huvi ning tegemist on pikaajaliste võlgalastega, kes hoolimata korduvatest meeldetuletustest pole võlga tasunud.


Oma menetluse tulemusel leidis õiguskantsler, et võlglaste nimekirjade avaldamiseks puudub õiguslik alus.


Õiguskantsleri hinnangul on nimede avalikustamisel võlglastele negatiivne toime, kuna internetist otsides on see info hiljem kergesti leitav ning seetõttu võib kahjustada nende inimeste eneseteostusvõimalusi.

Piirates samuti nende õigust informatsioonilisele enesemääramisele ja eraelu puutumatusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles