Bastionikäikudes avatakse sügisel raidkivimuuseum

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel aastal hakati renoveerima bastionikäikude Vabaduse väljaku poolset lõiku, mis on siiani olnud külastajatele suletud ja kus sügisel avatakse Tallinna linnamuuseumi raidkivide ekspositsioon.

Linnamuuseumi raidkivikogu on eesti suurim lubjakivist arhitektuursete detailide kogu. Need detailid (ukseportaalid, aknasambad, etikukivid jne.) on enamasti ka ajastu kunstistiilist lähtuvalt kujundatud ning seetõttu tähelepanuväärsed ka dekoratiivsete fragmentidena. Raidkivi oli keskajal üks Tallinna ekspordiartikkel, nii on Lasnamäe paasi leitud näiteks ka Norra rannikult pärit laevavrakist.

Ka uue ekspositsiooni ruum, ajaloolised bastionikäigud, on iseenesest elamust pakkuvad. Nendesse ekspositsiooni tegemisel on eeskujuks olnud üks Tallinna esimesi raidkiviväljapanekuid 19. sajandi Rocca al Mares, kus vanade raidkividega ääristatud jalutustee pargis kandis nime Via Appia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles