Tallinna päeva avas korstnapühkijate paraad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raekoja platsile kogunenud korstnapühkijad lasksid kõigil soovijatel oma mundrite nööpe kruttida ning kallistasid paljude naiste näod tahmaseks.

Seejärel marssisid 14. mail oma 10. sünnipäeva pidanud Eesti Korstnapühkijate Koja liikmed koos välismaiste ametivendadega rongkäigus Raekoja platsilt Vabaduse väljakule.

Täpselt kell 13 kuulutati Raekoja trepilt Tallinna päev avatuks ning siis asusidki korstnapühkijad teele. Veidi enne seda aga otsustas ilmataat lõuna poolt tulnud korstnapühkijatele näidata, millistes tingimustes nende siinsed ametivennad peavad töötama ja välkkiirelt pilve läinud taevast tuli alla tõsine vihmahoog, mis kippus kohati raheks üle minema.

Kõigepealt kerkisid korstnapühkijate seltskonda ümbritsenud rahvahulga peade kohale vihmavarjud. Seejärel jäid mustades mundrites korstnapühkijad üsna omaette Raekoja juurde seisma. Ja lõpuks varjusid nemadki Raekoja võlvide alla. Mõned korstnapühkijad ei lasknud end aga vihmast häirida ja üks neist kuulutas rõõmsalt: «Meil on taevataadiga kokkulepe, et kell üks läheb ilm jälle ilusaks!» Ja täpselt nii läkski. Päike tuli jälle välja ning rongkäigus polnud vaja vihmavarje kasutada.

Korstnapühkijate marss teenib lisaks muule ka heategevuslikku eesmärki. «Pidades ise sünnipäeva soovib Korstnapühkijate Koda jagada oma rõõmu ka teistega. Vanadelt fotodelt on näha, et vanasti tegid korstnapühkimise ohtlikku tööd pahatihti lapsed.  Sestap viib Korstnapühkijate Koda läbi ka heategevuslikku projekti, et aidata lapsi - ürituste ja paraadi käigus kogume annetusi, et puhastada Kernu Põhikooli küttesüsteem,» rääkis Korstnapühkijate Koja esindaja Monika Lestberg.

Annetusi saab teha heategevusürituse «Korstnapühkijad ja lapsed» raames MTÜ Korstnapühkijate Koda erikontole EE212200221061927286.

Eesti Korstnapühkijate Koda on kutselisi korstnapühkijaid ühendav mittetulundusühing, mis tegutseb aastast 2005. Koja eesmärk on tõsta korstnapühkijate kutsemeisterlikkust, osaleda korstnapühkimist ja tuleohutust puudutava seadusandluse väljatöötamises ning teha tuleohutusalast ennetustööd. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles