Kakumäel raiuti miljonivaate saamiseks maha puude ladvad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüüstatud puud Kakumäe rannaalal.
Rüüstatud puud Kakumäe rannaalal. Foto: Munitsipaalpolitsei

Tallinna munitsipaalpolitsei sai möödunud nädalal avalduse Kakumäe rannapiiril toime pandud puude raie kohta.

«Kakumäe rannas koeraga jalutamas käinud kohalik elanik märkas hommikul inetut vaatepilti – kümmekonna meetri pikkuselt olid rannapuudel maha raiutud ladvad, kusjuures maha nüsitud ladvad olid jäetud randa vedelema,» rääkis mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

«Ilmselt oli samas asuva maja omanikul soov saada endale miljonivaadet ja küllap see ka õnnestus. Kuid teha seda nii inetul moel ning jätta kogu ümbrus koristamata – see on ebaeetiline käitumine. Rannas jalutajale oli vaatepilt miljonivaatele vastupidine – räpakas ja kole,» seisis mupole tehtud avalduses.

«Lisaks rannaalal tehtud puuderüüstele oli majaomanik lõiganud madalamaks ka oma kuuseheki ning visanud kuuseladvad järsakult alla, rannaalale. Munitsipaalpolitsei fikseeris olukorra ning alustas menetlust kahe rikkumise – looduskaitseseaduse ja jäätmeseaduse alusel,» ütles Hunt.

 Looduskaitseseaduse § 45 kohaselt on lubatud tiheasustusalal asuvaid üksikpuid raiuda, välja arvatud kasvav mets metsaseaduse tähenduses ja viljapuud, kohaliku omavalitsuse loa alusel. Karistus puu ebaseadusliku raie eest füüsilisele isikule on rahatrahv kuni 300 trahviühikut (1200 eurot) või arest.  Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Kohaliku omavalitsuse üksuse jäätmehoolduseeskirjas sätestatud jäätmehooldusnõuete rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahatrahviga kuni 20 000 eurot.

Mupo tuletab kõigile meelde, et isetegevuslik puude raie on keelatud, seda ka oma aias, välja arvatud enda poolt istutatud viljapuud. Kui puu on häirivalt suur/tihe või kujutab endast ümbruskonnale ohtu, siis on võimalik raieloa taotlemiseks pöörduda kohaliku omavalitsuse poole, kes hindab olukorda ning põhjendatud avalduse korral väljastab raieloa. Omavoliline puude või okste raiumine on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles