Soojatorustike ühendamine parandab Tallinna soojavarustust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojatorustiku ehitus Tallinnas.
Soojatorustiku ehitus Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Küte investeerib 240 miljonit krooni, et ühendada Lääne-Tallinna ehk Mustamäe ja Haabersti soojatorustik kesklinna ja Lasnamäe torustikuga. See tähendab, et suvel suudab kogu linna küttevajaduse katta puiduhakkel ja turbal töötav Väo koostootmisjaam.

Linna kahe suure küttepiirkonna ühendamisprojekti tööd algasid tänavu mai lõpus ning peaksid ühele poole saama 2011. aasta sügisel. Projekti käigus ehitatakse valmis umbes 3200 meetrit uut eelisoleeritud soojatorustikku. Siiani ei olnud Lääne-Tallinna soojatorustik kesklinnaga ühendatud.

Tallinna Kütte turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Urmas Ööbik mainis, et eelkõige suureneb torustike ühendamisega kogu linna soojusvarustuse töökindlus ning paraneb kogu süsteemi paindlikkus erinevate kütuste kasutamisel. Näiteks kasvab biokütustest toodetava soojuse osakaal 30 protsendini.

Peale selle võimaldab torustike ühendamine pakkuda linlastele senisest paindlikumat hinnapoliitikat, sest Tallinna Küte saab igal pool Tallinnas kasutada Väo koostootmisjaamast ostetavat soodsama hinnaga soojust. Kui Eesti Energiale kuuluva Iru jaama soojuse hind on praegu 691,17 krooni megavatt-tund, siis Väost saab soojust hinnaga 517,2 krooni megavatt-tund.

Torustike ühendamise kolmas pluss on Ööbiku sõnul see, et linnas tervikuna, eriti aga Kristiine linnaosas muutub õhk puhtamaks, kuna Tallinna Küte suleb osa oma kohalikke väikseid katlamaju.

Praegu toodab Tallinna Kütte müüdavast aastasest soojusest Iru ligi 40 ja Väo rohkem kui 20 protsenti. Ülejäänud maht langeb kohalikele katlamajadele.

Praegu on Tallinna Küttel 24 kohalikku katlamaja, millest poolte sulgemine võib tulevikus tehniliselt kõne alla tulla. Lähima paari aasta jooksul on kavas töö lõpetada kuues sellises katlamajas ning ühendada nende tarbijad kaugküttevõrku.

Tallinna Küte varustab soojusega kahte kolmandikku pealinna tarbijatest, peale selle ka Maardut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles