Tallinna kanepimarsil juhtus uskumatu lugu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas suudate tänases Eestis ette kujutada olukorda, kus rahvakoosolekul kõneleja küsib puldist: «Kas te tahate maksu maksta?» Ning kuulajad karjuvad vastuseks: «Jaa!». Just niisugune asi juhtus täna pärastlõunal Tallinna Raekoja platsil.

Seal sai alguse Tallinnas esmakordselt toimuv Rahvusvaheline Kanepimarss. Ürituse korraldaja Madis Masing luges puldist ette põhjused, miks tuleks kanep legaliseerida. Üks põhjus oli see, et siis võiks kanepi muuta aktsiisikaubaks ja riik saaks sealt maksutulu. Ja nii kõlaski: «Kas te toetate kanepi legaliseerimist? Kas te olete nõus selle eest maksu maksma?» Ning kokkutulnud väljendasid häälekalt oma valmidust legaalse kanepi eest maksu tasuda.

Järgmisena sõna saanud MTÜ Ravikanep juhatuse liige Mart Kalvet alustas tõdemusega: «Kanep ei ole imerohi!». Ta selgitas, et meditsiiniliselt tõestatud ravitulemusi ei saa kuidagi imeks nimetada. Ta soovitas nii kanepi legaliseerimise pooldajatel kui vastastel tugineda vähem emotsioonidele ning rohkem teaduslikult tõestatud argumentidele.

Platsil jagatakse ka Eesti Kanepiliidu koostatud infovoldikuid, mis juhivad kanepitarvitajate tähelepanu võimalikele terviseriskidele ning õpetavad tarvitamisel riske maandama.. Sõnavõtud jätkuvad Raekoja platsil kella kuueni. Siis minnakse rongkäigus kontserdi- ja peopaika klubisse Snake House aadressil Telliskivi 57, kus alates kella 20st saab nautida mitmekesist muusikaprogrammi.

Õhtusel kontserdil Snake House’is astuvad üles Peedro Sandalos & Ganj  Wald, Queen Elisabeth, Tagasi Tulevikku, Jaakko-Priidik Hallas, Estrada Orchestra, Meisterjaan & Johannes Ahun, Gorõ Lana, Selektor Babek ning Miguel and the Time Travelers. Õhtune kontsertkava algab pärast marssi, orienteeruvalt kell 20.00. Pilet maksab viis eurot.

Ülemaailmne kanepimarsi päev sai alguse 1999. aastal ja on levinud umbes 80 riiki. Eestis  korraldatakse kanepimarssi tänavu esimest korda suuremalt ja ametlikumalt. Mitmel pool maailmas toimub sel päeval palju debatte, jagatakse teadusuudiseid, vaadatakse dokumentaalfilme, korraldatakse kontserte jmt.

Rahvusvahelist Kanepimarssi korraldavad Eestis varasemate Kanepikohviku aruteluõhtute ning Tartus 20. aprillil kanepireformi toetuseks korraldatud sündmuse eestvedajad, teiste hulgas Elver Loho ja Madis Masing.

Põhjalikumalt saab selle teemaga tutvuda veebilehel www.kanep.info.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles