Fotod ja video: rahvamassid käivad pronksmehele austust avaldamas

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üheski Tallinna liinibussis pole tipptunni ajal sellist trügimist kui täna ennelõunal kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures.

Venelaste võidupüha tähistamine sai seal tegelikult alguse juba eile õhtul, kui keegi oli pronksmehe jalgade juurde toimetanud suured sületäied punaseid nelke. Neile lisandus vähehaaval ka muid lilli. Hämaruse saabudes süüdati seal küünlad.

Täna hommikul algas Siselinna ja kaitseväe kalmistutel aga tõeline rahvasterändamine. Kogu kesklinnas võis näha punaste nelkidega inimesi, kelle tee viis Filtri teel asuva kaitseväe kalmistu suunas.

Rahvas saabus nii jalgsi ui autodega. Sõidukite parkimist juhtisid munitsipaalpolitseinikud, eirates sealjuures kõiki seniseid reegleid. Sõidukeid suunati nii kõnniteedele kui murule.

Nii Filtri tee kui Tehnika tänava pikendus olid tihedalt autosid täis, ja neid tuli järjest juurde. Sõidukijuhtide trügimise põhjus oli lihtne – valdavalt sõidutati kohale kõrges eas inimesi, kes omal jalal poleks suutnud kõrvalises kohas asuval kalmistule kõndida. Ka ainus bussiliin oleks paljudele olnud liiga ebamugav.

Nii kiiluti tihedalt autosid täis ka teisel pool Siselinna kalmistut asuv Herne tänav ning nelkidega rahvahulgad liikusid läbi ühe kalmistu teisele. Kaitseväe kalmistu väravas oli telk, kust kostis vene sõjalaule ja kus hoiti Georgi lintide varusid, mida kõigile saabujatele jagati.

Kui varasematel aastatel on linte ikka nappinud ning neid on antud igale inimesele vaid üks, siis seekord paistis linte jaguvat ning kes tahtis, võis kasvõi kümme tükki võtta. Ja soovijaid oli päris palju.

Veidi kaugemal seisis teine, Saku kirjadega telk, kust müüdi siiski vaid, kohvi, teed ja hernesuppi ning alkoholita karastusjooke.

Rahvast aga tuleb ja läheb. Osa inimesi tõmbub kalmistu müüri äärde ja korgib pudelid lahti. Vanaemad poputavad palavast ilmast väsinud lapselapsi. Ühel väikesel poisil on peas Punaarmee pilotka ja kaelas mänguautomaat. Aga oh õudust, tegemist on saksa automaadiga.  Ei tea, kuidas selline apsakas sai juhtuda, sest igas turuputkas müüakse ju mängu- Kalašnikove. Jätame poisist igaks juhuks pildi tegemata, sellise asja eest võib ta ju koolikiusamise ohvriks langeda.

Pronksmehe ümber aga keeb melu edasi. Kalmistu väravatel on sildid, et metropoliiti Kornelius tuleb kell 15.30 langenud sõjameestele hingepalvet pidama.

Tänase päeva puhul soovitame aga kõigil Postimees Kinos vaadata Meelis Muhu teemakohast filmi «Aljoša».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles