Tahad helikopteriga lennata? Aga palun!

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba järgmisel nädalal on igal soovijal võimalus teha helikopteriga tiir Tallinna vanalinna ja mere kohal.

Selleks tuleb vaid minna Tallinna sadama kruiisilaevade ala kõrval olevale kopteri stardiplatsile, mis asub täpselt Balloon Tallinna heeliumipalli kõrval. Kopterilende pakub osaühing Summukas koostöös õhupallsõitude korraldajaga.

«Ühe inimese lennupilet maksab 45 eurot, kolmese pileti hind on 125 eurot. Kopterisse mahubki lisaks piloodile kolm reisijat,» rääkis Summuka juhatuse liige Meeme Luik. Lend kestab orienteeruvalt viis minutit, mille jooksul tehakse tiir vanalinna kohal. Selle ajaga on võimalik kogu Tallinn ülevalt poolt ära näha.

Helikopteri kõige toredam omadus on see, et sellega saavad mugavalt lennata ka need, kellel muidu kõrguste ees hirm. «Millegipärast on nii jah, et helikopteris tunneb inimene ennast turvaliselt,» möönis ka helikopteri piloot Tamor Bakhoff.

Kui oleme õhku tõusnud, julgen piiksatada: «Polegi nii hirmus, kui ma arvasin.» Selle peale keerab Bakhoff kopteri kohe vähemalt 45 kraadi minupoolsele küljele kaldu. Ja ikka pole midagi erilist. Helikopteri uksed loovad vist sellise eraldatusetunde, et kõrgusekartust ei teki.

Aga kui siiski kedagi pärast õhkutõusmist tõsine paanikahoog tabab? «Eks siis tuleb uuesti maanduda. Aga seda tuleb üldiselt väga harva ette,» lausus Bakhoff.

Pigem läheb nii, et pärast lendu tahetakse kohe uuesti õhku tõusta, sest lennust saadud emotsioonid on nii võimsad. «Paraku on nii, et tuleb ikka kopterist välja minna, uus pilet osta ja tõenäoliselt ka natuke järjekorras seista,» ütles piloot.

Sest üldiselt kipub lennuhuvilistest ikka järjekord moodustuma. Tallinnas on helikopterilennud uus asi, aga mujal Eestis on Summukas laatadel ja muudel rahvarohketel üritustel ka varem inimesi taevasse viinud.

45 eurot viieminutilise õhusõidu eest võib mõnele kallis tunduda. «Inimesed arvutavad kütuse ja piletite hinna järgi ja arvavad, et me ajame hirmsat raha kokku. Tegelikult see päris nii ei ole,» lausus Luik.

Kopteri kütus maksab kolm eurot liiter ja seda kulub päris palju. Peale selle tuleb kopter iga viiekümne lennutunni järel Helsingisse hooldusesse viia. Hooldus ise pole just odav ning sinna ja tagasi lendamine maksab ka. Peale selle tuleb kopterile Helsingis teha regulaarselt ka põhjalikumat hooldust, mis on juba kordades kallim.

Kuigi Summuka kopterit võib juba praegu näha Tallinna kohal lendamas, siis soovijatel on esimene võimalus Tallinna sadama kõrvalt õhku tõusta alles järgmisel nädalal, 14. ja 15. mail. Kes aga väga lennata tahab võib minna homme-ülehomme Luige laadale, Summuka helikopter tiirutab ka seal.

Täpsemat infot kopteriga lendamise võimaluste kohta saab Summuka kodulehelt.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles