Parkimiskontrolörid väänasid autoomaniku asfaldile

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Magistrali keskuse äriomaniku jaoks lõppes rahulik tööpäev näoli asfaldil, raevukad parkimiskontrolörid kaksiratsi seljas. Parkimisest alguse saanud kisma kohta räägivad tüli osapooled eri juttu, asja hakkas uurima politsei.

Loo peakangelane Igor Volkov töötab Magistrali kaubanduskeskuses, kus omab väikeäri. Sel nädalal toimunud intsident jääb talle aga meelde igaveseks, sest suitsetama minnes ei oleks ta eelolevat sündmuste käiku eal osanud ette näha.

Nimelt keskuse peauksest välja jõudes märkas Volkov, et tema auto juures toimub kahtlane askeldamine. Auto ümber oli kaks meest, kellest üks paigaldas rattalukku. Volkov läks neile ligi ning küsis: «Mis te teete siin?». Pisut ärevil mees lükatakse seepeale lihtsalt auto juurest eemale, ilma midagi lausumata.

Volkov ei andnud järele ja proovis auto avada, kuid sama asi kordus. Ta on 170 cm pikk ja võrdlemisi õblukese olemisega,  vastas oli aga ligi 190cm pikk ja Volkovi sõnade kohaselt pea 130 kilogrammi kaaluv mehemürakas.

Kolmandale katsele minnes muutus asi aga karmimaks, CityParki töötaja oli kuskilt välja otsinud pipragaasi. Korduva küsimuse peale, et miks mehed tema auto rattaid lukustada tahavad, vastatakse lõpuks, et tal on maksmata trahv. See muide on tõsi ja Volkov seda ei salga.

Volkov, kes on parkla reegleid usinalt lugenud, ütleb meestele seepeale, et parkla korras pole sõnagi sellest, et CityPark võib auto rattaid lukustada.

Kogu selle aja vältel on auto vasaku esiratta juures askeldanud teine mees, kes paigaldas lukku. Nüüd lähenes Volkov temale, kuid enne seda tõmbas suurt kasvu mees ta järjekordselt kaugemale.

«Te ei ole mingi politsei või valvefirma, teil pole siin mingisugust õigust,» ütles Volkov nüüd juba valjemal toonil. Pinged tõusid ja Volkov muutus üha närvilisemaks. Edasi muutus sõnasõda füüsiliseks, ta käsi väänatakse ja käiku läheb pipragaas, mille mingil viisil suudab enda näost niipalju eemale tõugata, et sisu lastakse särgile.

Sündmuskohale saabus kolmas CityParki töötaja ja kuskilt tuleb obadus kuklasse ning järgmisel hetkel surutakse põlvega selga. «Kümme sentimeetrit ja ma oleks lennanud peaga asfaldisse, õnneks sain käe ette. Seda, kuidas mind seal asfaldi poole surutakse, on kõik videost näha,» sõnas Volkov.

Saabus politsei

«Karjun, et kutsuge politsei, appi. See asi kestis viisteist minutit, see polnud mingi 17 sekundit, nagu videos näha on,» ütleb Igor. «Kui ma üritasin püsti tõusta, siis hakkas mees, kes viimasena saabus, mind põlvega maha suruma»

Lõpuks saabus politsei. «Minu käest küsiti, kas tahan teha kohtusse avalduse, sest minu poolt kirjeldatud rünnak on kriminaalne,» ütles Volkov.

«Mul on üks T-särk täiesti rikutud ja ma spetsiaalselt ei ole seda pesnud, sest politsei ütles mulle, et see on asitõend,» lisas ta.

Sündmuskohale saabus neljaski CityParki töötaja, kes rääkis politseiga ja väitis, et neil on õigus auto rattaid lukustada. «Ütlesin talle, et minge lugege oma reegleid. Te ei saa midagi teha,» sõnas Volkov.

«Politsei läks infotahvli juurde, luges seda ja vastas mehele, et te saate auto ära võtta ainult juhul, kui see on invaliiditsoonis; pargitud nõnda, et teised autod ei saa liikuda; või et ta on pargitud kollase joone juurde,» ütles Volkov. CityParki töötaja andis seepeale teistele korralduse rattalukk ära võtta.

Volkov väidab surmkindlalt, et tema on selles loos kannataja. Ta sõimles teda rünnanud meestega, kasutas ebatsensuurseid väljendeid ja oli silmanähtavalt närvis, ent kellelegi kallale sündmuse käigus ei läinud. «Keskuse salvestis näitab, et ma ei teinud mitte midagi. Nemad tulid mulle kallale. Mul on lisaks sellele veel kaks tunnistajat, kes kõik seda nägid,» selgitab Volkov.

Tagumisele veljele lukku paigaldada ei suudetud ning tegevuse käigus tekkisid sellele sügavad kriimustused.
Tagumisele veljele lukku paigaldada ei suudetud ning tegevuse käigus tekkisid sellele sügavad kriimustused. Foto: Jonatan Karjus

Volkov kavatseb asjaga minna kohtusse. Ta käis pärast sündmust haiglas, et vigastused tuvastada ja on andnud politseile kõik ütlused. Sündmuse käigus lõhuti ka tema telefon ning auto tagumine velg, mis ebaõnnestunud rattaluku paigaldamise katsel sinna sügavad kriimud jättis.

Parkimisfirma mäletab asju teisiti

Citypark Eesti OÜ juhatuse liikme Margus Risti sõnul automanik ettevõtte töötajate suulistele märkustele ei reageerinud ning tüli muutus füüsiliseks. «Inimene muutus agressiivseks, hakkas tarvitama füüsilist vägivalda meie töötaja kallal. Suulistele märkustele ta ei reageerinud kuidagi ja asi läks ikka päris füüsiliseks, nii et ta tekitas kerget valu meie töötajale,» selgitas juhtunut Risti.

Autoomanik lükkas Risti sõnul tüli käigus ühe parkimiskontrolöri pikali maha. Õnneks olid kontrolöri kolleegid läheduses ning kodanik rahustati maha ja kutsuti politsei, kes tegeles agressiivse autoomanikuga edasi.

Kuigi videosalvestisest on näha, et CityParki töötajad hoiavad meest kinni surudes teda vastu asfaldit ja maha rahustamisena see väga ei näi, siis ei näita see Risti sõnul täit pilti. «Teate, see video, seal pole ei algust ega lõppu näha. Video on nii hägune, et seda saaks võrrelda nõnda, et kui mõni inimene on korviga poes, siis äkki ta on poevaras. Tegelikult pole näha, kust ta tuli ja kuhu läheb. See video ei ole mingiks aluseks,» selgitab videost nähtut Risti

«CityPark on igasuguse vägivalla vastu ja sellisele ründaja poolsele käitumisele pole mingit õigustust,» ütles Risti. Ettevõtte töötajate liigset jõu kasutamist Risti ei soovi kommenteerida, sest väidetava üleliigse jõukasutuse selgitab välja politsei, kes on alusatanud menetlust.

Risti sõnul juhtub selliseid intsidente sageli, sest inimesed on nende vastu üpris agressiivsed. «On kergeid rüselusi olnud ja isegi vigastusi. Inimesed arvavad, et vägivallaga saab asju lahendada. Ei saa,» ütles Risti.

CityPark oma töötajatele päris enesekaitse kursust ei korralda, ent töötajad on läbinud koolituse, kus õpitakse konfliktsituatsioone lahendama. Lisaks sellele on ettevõtte töötajate tervis kindlustatud.

Postimehe andmetel on kõnealusel isikul 26 tasumata trahvi ning tal puudub Magistrali parklas parkimisluba.

Politsei pressiteenistuse teade

Politsei sai sündmusele väljakutse eile lõuna ajal. Kutse oli Tallinnasse Sõpruse puiesteel asuva Magistrali keskuse parklasse, kus oli tekkinud konflikt autoomaniku ja eraparkla töötajate vahel.

Esialgse info kohaselt olid eraparkla töötajad paigaldanud ühele parkimistingimusi rikkunud juhi auto rehvidele lukud, takistamaks viimase lahkumist. Seda nägi pealt ning parklatöötajate tegutsemisesse sekkus autoomanik.

Osapoolte vahel tekkis konflikt ning võis tekkida rüselus. Politsei vestles kõigi osapooltega, samuti võeti ütlusi mitmelt juhtunu pealnägijalt. Kas keegi sai konflikti käigus ka haiget või viga, see on hetkel selgitamisel, nii nagu ülejäänudki juhtunu täpsemad asjaolud.

Politsei sõnul ei ole selline auto «lukustamine» kuidagi vastuolus seadusega ning eraparkla töötajad on erinevatel põhjuselt sunnitud seda aeg-ajalt kasutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles