Mupo: Põhja-Tallinna mänguväljakutel peremehetsevad joodikud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargipingil magav joobnu.
Pargipingil magav joobnu. Foto: Stanislav Moškov/Õhtuleht

Mupo Põhja-Tallinna tugipunkti inspektorid alustasid kevadiste soojade päevade saabumisega patrullimist linnaosa tänavatel, parkides ja puhkealadel, eesmärgiga kaardistada, milline on sealne olukord  avalikult linnaruumis alkoholi tarbivate inimestega.

Kui üleeile tabasid tugipunkti inspektorid kahe tunni jooksul kuus, siis eile – ainuüksi 45 minuti jooksul - tegid vaneminspektorid Pavel Boitsov ja Pavel Pantšenko 25 inimesele selgitustööd ning kaheksale vormistati rahatrahv.

«Olukord on ausalt öeldes hullem, kui arvata oskasime. Ma ütleksin, et see on lausa katastroofiline,» oli vaneminspektor Boitsov napsitajate rohkuse üle mures. «Kusjuures kõige hullem - väga palju juuakse laste mänguväljakutel. Need on ilmselt mõnusalt kodumajade lähedal, seal on puhas ümbrus ja mugavad istumisvõimalused. Erika tänava mänguväljakult palusime lahkuda lausa kuueliikmelisel kambal.»

Küsimusele, miks mehed just mänguväljakul kohad sisse olid võtnud, esitasid mehed vastuküsimuse – aga kuhu me teie arvates minema peaksime? Kodus on ju kurjad naised, need viina võtta ei luba.

Joogipooliseks Põhja-Tallinnas on valdavalt viin, vein ja kange õlu, aga üldiselt tarbitakse kõike ja suures mahus. Kahe päeva kontrollkäigud on mupo inspektorite jaoks piisavalt murettekitavad. Mis juhtub aga suvel, mil suurem rahvahulk Stroomi ranna ümbruses vaba aega viitma hakkab, on inspektorite sõnul prognoosimatu.

Eilse patrullkäigu ajal juhtus ka intsident, mis lõppes kiirabi kohalekutsumisega. Kari bussipeatuses istusid kolm meest, kes hoogsalt pudelitest viina kulistasid. Kuna patrullil oli hetkel pooleli menetlustoiming, jälgiti napsitajaid patrullautost. Ootamatult hüppasid kaks meest püsti ning tormasid kumbki eri suunas, kolmas meestest aga lebas asfaldil, nägu verine.

«Jooksime kohale, mees oli teadvusetu ega reageerinud. Kutsusime välja kiirabibrigaadi, kes õnneks saabus kohale väga kiiresti, vaid loetud minutitega,» kirjeldas juhtunut Boitsov. «Selgus, et mehel oli peale tulnud langetõvehoog, eelnevalt oli ta mitu päeva aga alkoholi tarbinud. Meid pani siiralt imestama, et «sõbrad» oma kaaslase sel viisil õnnetuses hülgasid. Samuti pani mõtlema inimeste ükskõiksus – bussipeatuses oli suhteliselt palju rahvast, ka väikeste lastega. Soovitaksime inimestel olla veidi resoluutsemad avalikult alkoholi tarbijate suhtes, eriti kui näha on, et tarbimine on läinud üle piiri ja muutunud häirivaks ning isegi ohtlikuks. Hädasolijaisse peaks aga siiski inimlikult suhtuma ja neid aitama.»

Mupo juhib tähelepanu sellele, et alates selle aasta jaanuarist taastus keeld avalikus kohas alkoholi tarbida.

Korrakaitseseaduse §55 lg 1 p 5 keelab tarbida alkoholi ühissõidukipeatuses, teeliikluses osalevas avalikus kasutuses olevas ühissõidukis, koolieelse lasteasutuse, lasteaia-algkooli, põhikooli, gümnaasiumi, kutseõppeasutuse, huvialakooli, noortelaagri, tervishoiuteenuse osutaja ning hoolekandeasutuse ehitises ja territooriumil või selle osas õppe- ja kasvatustegevuse või tervishoiuteenuse osutamise ajal, samuti lastele suunatud avalikul kogunemisel. Sama seaduse §55 lg 2 aga ütleb selgelt, et avalikus kohas on alkoholi või toidugruppi mittekuuluva joovet tekitava aine tarbimine keelatud.

Nimetatud seadusesätete järgimisele kavatseb mupo lähiajal terves linnas suuremat tähelepanu pöörata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles