«Pealtnägija»: abielupaar kuulutas Pirital välja oma riigi

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evemaa
Evemaa Foto: "Pealtnägija" kuvatõmmis

Pirital asutati mikroriik, mis tegi ÜRO-le taotluse tunnustada oma suveräänsust. Üha rohkem eestlasi usub, et Eesti riik, pangad ja kohtutäiturid on fiktsioon, mille ees kohustusi ei pea täitma. Sellist nägemust kannab Strawmani teooria, mille maaletoojad on salapärane abielupaar Argo ja Evelin, kelle tuules pommitavad kümned inimesed ametivõime kummaliste, kümnetesse miljonitesse ulatuvate nõudekirjadega, selgub «Pealtnägija» loost.

Evemaa presidendiks ja ülemkohtunikuks on Evelin ning esimene džentelmen on Argo. Uhiuue riigi kaks juhti on suveräänsusdeklaratsiooni enda sõnul juba ÜROsse saatnud ning Eesti Vabariigi keskvõimul nende koduhoovi enam asja ei olevat.

«Selliseid riike on teisigi, neid kutsutakse mikroriikideks. Väikseid riike on palju, Monaco on tuntumaid, Vatikan on väike mikroriik, nii et neid on üsna palju,» selgitas Argo.

Omariiklus keset Maarjamaad on vaid üks paljudest Argo ja Evelini pöörastest postulaatidest, mis ei taha kuidagi kaine mõistusega ühe mütsi alla sobituda. Kui need kodanikud väidavad, et nende teooriatel on kümneid järgijaid, siis mitte sugugi kõik ei ole vaimustuses värvika duo juttudest ja tegudest.

Salapäraseid riigijuhte ümbritseb aga saladuseloor. Teada on vaid, et kodanik Argo on endine ettevõtja, kes tegutses hotellinduses. Kodanik Evelin on aga toiduainetehnoloog ja loodusteadlane. Nüüd peavad nad huvilistele vahelduva eduga avalikke loenguid, millel osalemine maksab kaks untsi hõbedat ehk umbes 50 eurot.

Hoolimata läbipaistmatust taustast räägivad nad sisendusjõuliselt, kuidas pangad olevat tegelikult üks suur illusioon ja kriminaalne sündikaat ning meie kõigi laenud justkui ammu kustutatud. Kõlab sõge, aga nende esinemisest Tallinna TVs sai hitt, mis levis veebis kulutulena. Nagu ka teine esinemine mõni kuu hiljem, kus võeti jõuliselt ette kohtutäiturid, kellel Argo sõnul polevat vähimatki õigust inimestelt võlgu välja nõuda.

«Ma alguses mõtlesin et see on naljasaade aga seal ei olnud kuskil kirjas et see on nali, selles suhtes mõistlikkusest on asi väga kaugel, pigem ma ütleks et tegu on absurdiga,» rääkis kohtutäitur Kaja Lilloja.

Argo ja Evelini teooriatele tekkisid mitmed järgijaid, kes alustasid kohtutäiturite ja pangatöötajate pommitamist erinevate nõuete ja kirjadega. Eriti jaburad tunduvad need umbluu-arved, kus pangalt ja täituritelt nõutakse sisse kuni miljonitesse ulatuvaid võlgu.

«Pigem on mul kahju nendest inimestest, kes on jäänud seda uskuma. Nad on kulutanud aega, et neid kirju koostada. Ma siiralt loodan, et nad ei ole kellelegi maksnud selle eest, et neid kirju on koostatud, siis kohtutäiturid peavad neile vastama,» selgitas Lilloja.

Swedbanki jurist Dmitry Kuravkin lisas, et üldjuhul on tegemist inimestega, kes ei suuda oma laenukohustusi täita, kuid on olemas viise, kuidas neid probleeme lahendada. «Saab ühendust võtta ja arutada, küsida maksepuhkust, aga kasutatakse sellist argumenti, mis on elukauge ja viitab pigem mingisugusele sotsiaalsele eksperimendile, mis tulemust ei anna,» lisas ta.

Ka Evelin ja Argo loobusid paar aastat tagasi pangakohustuste täitmisest ning nende maja müüdi kohtutäituri enampakkumisel maha. Olgugi, et lahing ja oma maja kaotati, on Argo ja Evelin siiski veendunud, et kogu sõja nad võidavad.

Strawmani teooria

«Pealtnägija» ei jõua kõiki nende teooria tahkusid tutvustada, sest see nõuaks mitut täispikka dokumentaalfilmi, aga fakt on, et ka perepea ise on pankasid pommitanud nõudlike kirjadega. Nad väidavad, et pank on neile võlgu 150 miljonit eurot.

«Kui te sünnite siia maailma, sünnite siia piiramatute õigustega. Kui teie ema on teile võtnud 30 päeva hiljem sünnitunnistuse, siis sünnib teie see väljamõeldis, millega pangad või riigiasutused saavad tehinguid teha,» selgitas Evelin ideed.

Radikaalse ideoloogia lähteallikas on Strawmani teooria, mis ei ole maailmas mitte midagi uut. Lühidalt öeldes ongi selle konspiratsiooni idee selles, et iga indiviid koosneb kahest isikust, üks nii-öelda lihast ja luust faktiline olend ja teine selle väljamõeldis. Ja loomulikult kõik võlad, maksud ja õiguslikud kohustused kuuluvadki sellele nähtamatule tüübile. On ainult üks probleem – USAs käsitletakse sellise teooria levitajaid puhaste kelmidena.

Kõlab uskumatult, aga Eestis on inimesi, kes sarnaseid vaateid jagavad. Neist ilmselt tuntuim on lauljatar Nancy, kes allkirjastas oma dokumendid just vastavalt neile juhistele, lisades allkirja ette sõnad «ilma oma õigusi loovutamata», mis vabastab väidetavalt riigi orjusest.

Täiturid ja pangad on uskujatega aga päris hädas, sest mitmed laenudega hädasolijad tõmbavad kohustustest viilimisega endale veelgi suurema jama kaela. «Lõpptulemus on see, et kahjustada saab inimene, kui ta kohtutäituriga koostööd ei tee ja teadlikult teda eirab,» lausus Lilloja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles