Fotod: Tammsaare pargi ideekonkursi võidutöö

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tammsaare pargi ideekonkursi võidutööks valiti Kadarik Tüür arhitektide töö «Belle Epoque».

Park on funktsionaalselt jaotatud erinevateks, omavahel tihedas seoses olevateks, pargiosadeks. Kogu pargiruum on ühesuguse linnamööbli, sillutise ja muude disainielementide kaudu lahendatud ühtse tervikuna.

Pargi esimene osa hõlmab Estonia Teatri esist Uue Turu platsi. Olemasolev süvend on plaanitakse likvideerida, et pargimaastik saaks tulevikus sujuvalt jätkuda. Seal olev mälestusmärk nihutatakse keskselt kohalt pisut varjatumasse pargitsooni.

Uue Turu platsil saab tulevikus korraldada kultuuriüritusi ning paigaldada ajutisi müügilette hooajaliste turgude tarvis. Plats on ümbritsetud pügatud läiklehistest pärnadest hekiga, mis ei takista vaateid «Estoniale», kuid samas loob hubase ja eraldatud meeleolu.

Teine osa on 1950. aastatel rajatud regulaarse teedevõrguga ning väljakujunenud kõrghaljastusega Tammsaare park. Kuna seda pargiosa läbivad intensiivse kasutusega läbikäiguteed ning nende teede peamised liikumissuunad on ennast tänaseks õigustanud, siis ei plaanita olemasolevat struktuuri lõhkuda, vaid pigem rõhutada juba olemasolevaid liikumistelgesid, tehes jalakäijate liikumise pargis võimalikult sidusaks ja lihtsaks.

Kuna ümbritsevas linnaruumis on alates pargi rajamisest toimunud mitmeid muudatusi, on lisatud pargi olemasolevat sümmeetriat arvestades kaks telge. Esimene neist läbib kogu parki kirde-edela suunaliselt ning ühendab omavahel kõik pargi osad. Teine lisatud telg viib trammipeatusest, mis on ruumilise selguse huvides teljele nihutatud, Tammsaare pargi keskossa.

Pargis säilib keskne plats, kus on tänu uuele linnamööblile võimalik mugavalt jalga puhata või pikniku pidada, samuti on ette nähtud murualad, kus võib kõndida või istuda. Uus linnamööbel on paigutatud viisil, mis välistab rahva kogunemised ja kontserdid platsil.

Pargimööbli materjalina on ühtselt kogu pargi ulatuses kasutatud Fibre C fiiberbetooni, mis on istudes soe, vastupidav, kergesti puhastatav ning ilmastiku- ja vandaalide kindel. Mööbel on disainitud moodulitena, mis võimaldavad erinevaid funktsioone.

Valgustus on pargis lahendatud nii, et ei tekiks valgusreostust, valgustatud on funktsioonidest lähtuvalt peamised käiguteed, istekohad, varjualused. Lisaks on ette nähtud kohtvalgustid aktsentpuude valgustamiseks.

Võidutöö autorid on Kadarik Tüür Arhitektid Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Katerina Veerde ja Kadri Tamme. Ehitustööde alguse aeg ei ole veel teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles