Tallinna vapimärgi saavad tänavu kaks inimest

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vapimärk.
Tallinna vapimärk. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku anda Kuno Arengule ja Merike Martinsonile linnapoolse erilise austusavaldusena Tallinna vapimärk ning 20 silmapaistvale isikule Tallinna linnale osutatud eriliste teenete eest Tallinna teenetemärk.

Taotluse Eesti Meestelaulu Seltsi Tallinna meeskoori dirigendile Kuno Arengule visa ja järjekindla töö eest Eesti kultuuri edasiviimisel ja arendamisel Tallinna vapimärk anda esitas linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Kuno Areng (sündinud 1929) on alates 1965. aastast üks laulupidude üldjuhte ja Tallinna kammerkoori esimene dirigent. Kuno arengu juhatusel on aastakümneid tegutsenud mitmed eesti tähtsamad koorid, kelle rohked esinemised on tutvustanud eesti laulukultuuri ning viinud eesti kooriteoseid laia maailma.

Aastatel 1966–1990 tegutses Areng RAMi dirigendina, andes kontserte paljudes maades, sh Saksamaal, Soomes, Rootsis, Itaalias ja USA-s ning esinedes mitmes maailma nimekaimas kontserdisaalis, nende hulgas Moskva Konservatooriumi ja Peterburi Filharmoonia Suur saal, Washingtoni Kennedy Keskuse kontserdisaal, New Yorgi Carnegie Hall jt.

Kuno Areng on olnud ka viljakas pedagoog, kelle käe alt on võrsunud paljud  tunnustatud eesti koorijuhid ja dirigendid, nende hulgas Anne Dorbek, Toomas Kapten, Elo Forsel (Üleoja), Laine Jänes, Indrek Vijard, Olari Elts, Lauri Sirp, Risto Joost, Peeter Perens jun., Triin Koch, Veronika Portsmuth jpt.

Ettepaneku omistada kauaaegse pühendunud töö eest inimeste tervise ja heaolu eest seismisel Tallinna vapimärk abilinnapea Merike Martinsonile tegi linnavolikogu liige Elmar-Johannes Truu.

Merike Martinson (sündinud 1940) on lõpetanud Tartu Riikliku Ülikooli arstiteaduskonna ning töötanud mitmes haiglas lastearsti ja anestesioloogina, olnud Tallinna Lastehaigla pikaaegne peaarst (1991-2001) ja juhatuse esimees (2001-2005). Alates novembrist 2005 on Martinson olnud Tallinna abilinnapea ning pälvinud Tallinna tervishoius ja hoolekandes töötavate inimeste siira austuse ja lugupidamise ning abivajajate tänu.

Merike Martinsoni tegevust on tunnustatud Eesti Punase Risti III klassi teenetemärgi, Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni aasta naise tiitli ning Tallinna teenetemärgiga, Ühendus Alkoholivaba Eesti on tunnustanud teda aateinimese tiitliga alkoholipoliitika ja karskusidee edendamise eest ning Eesti Tervisedenduse Ühing valis ta mullu aasta tervisesõbraks.

Martinson on olnud eestvedajaks Tallinna Tervisekoalitsiooni ja Tallinna linnaosade tervisedendajate võrgustiku loomisel ning mõjutanud teiste sektorite otsusetegijaid tervisekeskselt mõtlema. Tema eestvedamisel valmis 2010. aastal Tallinna terviseprofiil, mis annab ülevaate linnaelanike terviseolukorrast ja tervist mõjutavatest teguritest ning on aluseks tervisestrateegiate ja -programmide koostamisel.

Vapimärk antakse autasustatavale kätte linnavolikogu esimehe ja linnapea poolt Tallinna Raekojas Tallinna linna päeval 15. mail.

Seni on linna kõrgeima autasu - Tallinna vapimärgi pälvinud muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, president Arnold Rüütel, Eesti vabadusvõitluse ajaloo, ideede ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija Jüri Uppin, lastekirjanik Ellen Niit (Kross), Vana Baskini Teatri kunstiline juht Eino Baskin, helilooja Arvo Pärt, Tallinna Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, Tallinna Prantsuse Lütseumi direktor Lauri Leesi ning Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles