Linnavalitsus küsib Tallinna Vee hindadele erapooletut hinnangut 

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus tahab Tallinna Vee hindadele sõltumatut hinnangut.
Linnavalitsus tahab Tallinna Vee hindadele sõltumatut hinnangut. Foto: Margus Ansu

Tallinna linnavalitsus pöördus AS Tallinna Vesi teenusehindade küsimuses rahvusvaheliselt tunnustatud erapooletu eksperthinnangu saamiseks Oxera Consulting Ltd poole.

Linnavalitsus palub Euroopa juhtival majanduskonsultatsioonifirmal koostada sõltumatu majanduslik hinnang konkurentsiameti tehtud veevarustuse ja reovee hindade analüüsile, et kontrollida ameti analüüsi vastavust rahvusvaheliselt tunnustatud vee- ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnakalkulatsiooni meetoditele ja põhimõtetele.

Õiguskantsler on konkurentsiameti seisukohtadele tuginedes korduvalt väljendanud, et linn ei ole regulatsioone kehtestades lähtunud hea tava põhimõttest. Konkurentsiamet on aga avaldanud oma soovitusliku regulatsiooni-metodoloogia veefirmade jaoks ja on küsinud Tallinna linnavalitsuselt sellele kommentaare.

Alates 2010. aasta novembrist muutub AS Tallinna Vesi hindade kooskõlastajaks Tallinna linna asemel konkurentsiamet, ent kooskõlas teenuslepinguga on Tallinna Vesi juba esitanud linnale eelkooskõlastamiseks 2011. aasta tariifid. Sellest tulenevalt soovib linnavalitsus korraldada professionaalse ja võimalikult detailse uurimise AS Tallinna Vesi põhjendatud tulukuse kohta alates erastamisest.

Linnavalitsus soovib sõltumatuid ja asjatundlikke vastuseid küsimustele, kas metodoloogia ja sisendid, mida konkurentsiamet on kasutanud oma hinnangus AS Tallinna Vesi tootlusele, on võrreldavad ja kooskõlas rahvusvaheliselt kasutatava ja tunnustatud hea tavaga veesektoris; milline oleks AS Tallinna Vesi tootlus, kui seda arvutataks rahvusvaheliselt tunnustatud metodoloogia  alusel ning kas metodoloogia ja sisendid, mida konkurentsiamet on veefirma hindamiseks kasutanud, on võrreldavad ja kooskõlas rahvusvaheliselt kasutatava ja tunnustatud hea tavaga veesektoris.

Ühtlasi palub linnavalitsus anda hinnang konkurentsiameti väljatöötatud vee-ettevõtete regulatsiooni eelnõule.

Oxera Consulting Ltd  on teinud koostööd mitmete riiklike poliitikasuunajate, regulaatorite ning vee-ettevõtetega nii Suurbritannias kui ka mujal Euroopas.
 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles