Kaks Tallinna supelranda said taas sinilipu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilipp Pirita rannas.
Sinilipp Pirita rannas. Foto: Mihkel Maripuu

Rannahooaeg algab ka sel aastal Pirita ja Pikakari supelrandadel  rahvusvahelise kvaliteedimärgi Sinilipp heiskamisega.

Ökomärgise saamine on tunnustus kahele pealinna supelrannale nende teenuste ja veekvaliteedi kõrge taseme eest. Sel aastal sinilipuga seotud tegevused toimuvad Läänemere väljakutse initsiatiivi edendamise raames, vahendas linnavalitsuse pressiteenistus.

Sinilipu programmi Eesti koordinaator Eesti Looduskaitse Selts teatas, et Rahvusvahelise Keskkonnahariduse fondi FEE žürii otsusega 13. aprillist 2015 lubatakse  heisata ökomärgis Sinilipp Tallinna kahel supelrannal - Pirital ja Pikakaril.

«Sinilipu heiskamine Tallinna supelrandadel muutub heaks tavaks,» sõnas abilinnapea Arvo Sarapuu. «Veel kord saime rahvusvahelise tunnustuse Pirita ja Pikakari randade keskkonnaseisundile ja teenustele, mis näitab randade kõrget kvaliteeditaset,» ütles Sarapuu.

Tema sõnul teeb ökomärgise saamine pealinnast mitte ainult turismikeskuse, vaid ka puhke- ja loodusturismi sihtpunkti.

«Iga külastaja võib ise veenduda, et mõlema supelranna taristu ja teenuste kvaliteet on viinud ökomärgise kriteeriumite nõuetele vastavusse. Ka selle aasta suveks on supelrandadele planeeritud keskkonnateemalised perepeod ja ökotelkide päevad, keskkonnaamet publitseerib kolmes keeles bukletid Pikakari ja Pirita kaitsealustest objektidest ja puhkealadest, mis on rannalistele kättesaadavad,» sõnas abilinnapea.

Pirita rand on kõige vanim tegutsev avatud supelrand Tallinnas (alates aastast 1925). Liivaranna pikkus on ligi 2,45 kilomeetrit. Ranna laius on suhteliselt kitsas, keskmiselt vaid umbes 50-60 meetrit. Keskmine veesügavus: 0,90-1,50 meetrit.

Pikakari supelrand sai valmis 2007.aastal. Ta  asub Põhja-Tallinnas Paljassaare poolsaarel Katariina kai kõrval. Liivaranna pikkus on ca 250 meetrit, kuid laius suhteliselt kitsas, vaid 20-40 meetrit. Keskmine veesügavus on 1,5 meetrit.

Ökomärgis Sinilipp heisatakse rohkem kui 4000 supelranda ja väiksesse sadamasse üle maailma 49 riigis. Eestis taastati võimalus taotleda sinilippu 2014. aastal Tallinna linna ja Eestimaa Looduskaitse Seltsi (ELKS) koostöö raames. Tallinnas koordineerivad randade keskkonnateadlikumat haldamist Pirita ja Põhja-Tallinna linnaosavalitsused ning Tallinna keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles