Tallinn plaanib uuendada kaks kolmandikku koolide arvutipargist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad arvutid.
Vanad arvutid. Foto: Arvo Meeks

Tallinna linnavalitsus plaanib haridusameti kaudu korraldada riigihanke munitsipaalkoolidele ja -lasteaedadele uute ajakohaste arvutite rentimiseks ja niimoodi välja vahetada 4100 koolide ja 850 lasteaedade arvutit.

«Linna koolides ja koolieelsetes lasteasutustes kasutatav arvutipark, kokku ligi 8 000 arvutit, on praeguseks olulisel määral amortiseerunud ja nii tehniliselt kui ka moraalselt vananenud,» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart linna pressiteenistuse vahendusel.

Ta nentis, et arvutite vanus ja tehniline seisukord takistab tänapäevaste õppe- ja tarkvaraprogrammide kasutamist ning vananenud arvutite remont ja hooldus on kulukas ja aeganõudev.

«Tallinna linna 2015. aasta eelarves on haridusameti haldusalas IKT kuludeks ette nähtud kokku 1 501 881 eurot, millest ligikaudu 600 000 eurot on kavandatud koolidele ja lasteaedade arvutite rentimiseks koos vajalike tarkvaralitsentsidega,» selgitas Kõlvart. «Nimetatud vahendid on piisavad, et välja vahetada koolides ligikaudu 4100 amortiseeritud arvutit (renditakse 2300 lauaarvutit ja 1800 sülearvutit). Ülejäänud üks kolmandik koolide arvutipargist vastab tänapäeva nõuetele. Seega saavutatakse linnas olukord, kus kõik koolide arvutid vastavad õppeprotsessi nõuetele ning on kaetud vajalike tarkvaralitsentsidega. Lasteaedadele renditakse 850 kasutatud lauaarvutit. Rendiperioodi pikkuseks on planeeritud neli aastat,» rääkis abilinnapea.

Praegu on munitsipaalüldhariduskoolide arvutipargi kokku 6504 arvutist ligi kaks kolmandikku ehk 4119 arvutit vanemad kui neli aastat, vanimad arvutid pärinevad aastast 1999. Analoogne on ka lasteaedade arvutipargi olukord – kokku 1884 arvutist 1220 on vanemad kui viis aastat.

Tallinna koolide arvutite standardnõuded näevad ette, et koolis on arvuti iga kümne õpilase kohta ning õpilaste kasutuses olevatest arvutitest on vähemalt kolmandik sülearvutid. Lisaks peaks olema õpetaja arvuti igas klassiruumis, mis võimaldab tundi nüüdisaegselt läbi viia ning jooksvalt e-päevikut täita. Koolide arvutipark peaks koosnema 6538 arvutist, millest on 4839 lauaarvutid ja vähemalt 1699 sülearvutid.

Igas lasteaiarühmas peab olema lauaarvuti või siis kahe rühma peale üks sülearvuti, lisaks juhtkonna arvutid ehk kokku on vaja umbes 1500 arvutit.

Olukorra lahendamise erinevaid võimalusi analüüsides jõudsid linna IT teenistus ja finantsteenistus koostöös haridusametiga  järeldusele, et kõige otstarbekam üle minna arvutite rendile. Sama on teinud ka mitmed Eesti suured avaliku halduse organisatsioonid ja ettevõtted, sh Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus, Riigi Kinnisvara Aktsiaselts, Pärnu linn, Tartu linn, aktsiaselts Eesti Raudtee jt suurettevõtted.

Analüüs näitas, et kõige otstarbekam on rentida uued arvutid koos arvutiprogrammide ja litsentsidega, mis vastavad linnas kehtivatele standarditele ja ei sisalda kasutatud arvutitega kaasnevaid tehnilisi riske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles