Täna toimus Tallinna kirikutes ristitee rännak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristitee rännak möödunud aastal.
Ristitee rännak möödunud aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Suurel reedel algusega kell 13 toimus läbi Tallinna vanalinna kirikute ristitee ehk Jeesuse Kristuse kannatustee rännak.

Suur reede on kristlik püha, mil mälestatakse Jeesuse kannatusteed ja surmapäeva. Ristiteel on ajalooliselt välja kujunenud 14 peatuspunkti, mille teemad toetuvad evangeeliumi kirjutatud kannatusteekonnale ja kiriklikule traditsioonile. Suurele reedele järgnev vaikne laupäev juhatab sisse kiriku kõige olulisem püha – ülestõusmispüha.

Ülestõusmispüha tähistab Kristuse ülestõusmist surmast ellu, surma võitmist ja igavese elu toomist. Ülestõusmispühade ehk lihavõtete sümboliteks on värvitud munad ja tibud kui uue elu sümbolid ning valgel põhjal punane rist. Värvitud munad viitavad võimatu võimalikkusele ja munade koksimine on viide hauapitseri lahtimurdmisele.

Ülestõusmispühad algavad vaikse laupäeva öiste teenistustega ja kulmineeruvad hommikuteenistustega kui läidetakse põlema selle aasta suured ülestõusmispühaküünlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles