Esimene uus tramm läheb täna liinile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus tramm proovisõidul.
Uus tramm proovisõidul. Foto: Martin Ilustrumm

Esimene uus CAF Urbos AXL tramm alustab tänasest sõitjate teenindamist Tallinna 3. trammiliinil Tondi – Kadriorg, avasõit toimub kell 13 Vana-Lõuna peatusest.

«CAF-i meeskond seda trammi veel kontrollib ja viimistleb ning tahaks loota, et nüüd on kõik korras ja kell 13 on kõik valmis,» ütles TLT avalike suhete juht Sirje Roht. «Vana-Lõunast lahkub tramm otse Tondile ja võtab sealt sõitjad peale ning jätkab rutiinset sõitjatevedu,» lisas ta.

«Teise ja kolmanda trammi liiniletuleku kuupäeva ei oska veel öelda, aga need teevad praegu oma teste ja seadistamisi,» märkis Roht ja lisas, et CAF on lubanud neljanda trammi Eestisse saata 6. aprilliks.

Kokku hakkavad rekonstrueeritud 3. ja 4. trammiliini teenindama 20 uut moodsat trammi, millest 16 saabuvad järgemööda 2015. aasta jooksul. Viimased neli optsiooniga lisaks ostetud trammi jõuavad liinile esimeses kvartalis 2016. aastal.

Koos trammiteedega on korda tehtud ka teelõik, mis jääb Pärnu maanteel Vabaduse väljaku ja Tondi vahele ning Vana-Lõuna trammidepoo.

Tallinna 3. ja 4. trammiliini uuendamise projekti kogumaksumus on 91 miljonit eurot. Eesti Vabariigi ja Hispaania Kuningriigi vahel 2011. aastal sõlmitud lepinguga saastekvootide eest ostetavad trammid moodustavad sellest 53,4 miljonit eurot. Keskkonnaministeerium toetab Tallinna trammiliikluse kaasajastamist ja keskkonnasõbralikumaks muutmist Euroopa Ühtekuuluvusfondi vahenditest läbi sihtasutuse Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) 24,5 miljoni euroga.

TLT ja Tallinna linn finantseerivad uute trammide liinile toomist 2013-2015 jooksul vähemalt 13,1 miljoni euro ulatuses.

Trammide soetamise meetme töötas välja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Eesti vabade CO2 kvootide müüki korraldas keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles