Mida ostavad tallinlased taaskasutuspoest?

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuskasutuskeskus
Uuskasutuskeskus Foto: Marina Puškar

 

Tallinncity uuris, mida pealinna rahvas taaskasutuspoest kõige enam ostab. Selgus, et hästi lähevad kaubaks mööbel ja lasteasjad, ent riideid ostetakse samuti.

 

Uuskasutuskeskustest öeldi, et teise ringi poes läheb mööbel hästi kaubaks. «Aga tahetakse ka töökorras tehnikat, nõusid, lastetarbeid, jalanõusid, raamatuid ja kõike muud, mida ühes kodumajapidamises üle võib jääda,» rääkis Uuskasutuskeskuse tegevjuht Katriin Jüriska.

Mari-Helene Kaber Humanast kinnitab, et nõudlus teise ringi kaupade järgi on jätkuvalt suur ning vähemalt Humana kaupluste müügimahud kasvavad igal aastal. «Mullu müüsime ligi 3 miljonit eset 1,3 miljonile kliendile,» rääkis ta. Põhjusteks, miks teise ringi kaupu eelistatakse, on nii hind kui ka väiksem keskkonnamõju. «Lisaks on teise ringi riided tõestanud, et esimese pesuga nad laiali ei lagune. Samuti leiab Humana kauplustest kaubamärke, mida tavapoodides Eestis või isegi Euroopas ei müüda.»

Populaarsemaid kaupu on Kaberi sõnul aske välja tuua, sest klientuur on väga kirju - kes otsib midagi unikaalset, kes kaubamärki, kes praktilisi rõivaid aiatööks. «Lasteriietel on suur sihtrühm, kuna lapsed kasvavad kiirelt riietest välja ning uute riiete ostmine on kallis ning mitte sugugi keskkonnasõbralik.»

Kaberi sõnul suunatakse riideid suunatakse uuele ringile aina enam. «Humana kauplused, mida Tallinnas on kokku 12, on alati riideannetusi vastu võtnud ning mahud, mis inimesed ära annetavad, on aasta-aastalt kasvanud. Näiteks 2013. aastal kogusime Humana kaupluste kaudu üle 300 tonni rõivaid, rääkis ta.

«Mõned kogumiskonteinerid on ka Humana kaupluste juures, kuna mahud, mida näiteks Mustamäe poodi toodi, olid nii suured, et välikonteiner osutus efektiivsemaks. »

Aasta tagasi paigaldati Tallinnasse Humana ja Tallinna Jäätmekeskuse koostöös 23 välikonteinerit, sel aastal on võrgustik laienenud ka lähivaldadesse. Tänu välikonteineritele kasvas ka kogutud annetuste kogus mullu 500 tonnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles