Tallinnas räägitakse Euroopa elamumajanduse olukorrast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse 202 renoveeritud korterelamu.
Sõpruse 202 renoveeritud korterelamu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

 Tallinnas toimub täna VIII Balti elamumajanduse konverents, mille peateemaks on uudsed lahendused kortermajade renoveerimisel. 

Eesti Korteriühistute Liidu eestvõttel toimuv konverents toob Tallinna elamumajanduse tippeksperdid Euroopast, eraldi keskendutakse Baltikumi elamufondi olukorrale ja renoveerimisvõimaluste finantseerimisele.

 Konverentsi üheks peaesinejaks on Euroopa elamuorganisatsiooni Housing Europe'i president Marc Galon, kes on ka Hollandi suure elamuorganisatsiooni Aedes juht. Samuti astub Tallinnas kuulajate ette ÜRO tippekspert Orna Rosenfeld, kes tutvustab hiljutist uuringut 56 riigi eluasemeturu olukorrast ja läbi viidud projektidest. Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja Raul Järg vaatleb areneva elamumajanduse ja kaasaegse linnakeskkonna suhestumist.

«Eesti riik koos Eesti Korteriühistute Liiduga on olemasoleva elamufondi säilitamiseks palju ära teinud. Eesti on näidanud, et kui on olemas riiklik toetus ning see on inimestele kättesaadav, ollakse hoonete kaasajastamisest väga huvitatud,» rääkis Marc Galon.

«Eesti on majade renoveerimisel ning sellele riikliku finantstoetuse andmisel olnud kahtlemata Euroopas paljudele eeskujuks,» rõhutas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. «Tänavusel konverentsil on hea võimalus enda saavutatut lõunanaabritega võrrelda ning kuulata ja kõrva taha panna nn. vanade Euroopa riikide kogemusi,» rääkis Jaadla.

Konverentsil keskendutakse suuresti Balti riikide elamufondi olukorrale: kõne all on Eesti kortermajade tervikrenoveerimise rahastamine, Läti riigi finantslahendused ja toetused kortermajade renoveerimiseks, samuti milliseid alternatiivseid rahastusvõimalusi kortermajadele praegu Lätis välja töötatakse ning antakse ülevaade, kuidas Leedu oma elamufondi parandada püüab.

Vaatluse all on ka energia- ja elamuvaldkond 2020: Euroopa väljavaated, lahendused kortermajade renoveerimisel Eestis, Lätis ja Leedus, kaasaegsed linnad ja arenev elamumajandus, Eesti energiavaldkonna tulevik ja selle mõju elamute energiatõhususele ning üleeuroopalise liginullenergia energiakasutuse võimalusi uurinud projekti – Nearly Zero Energy Challenge! tulemused ja järeldused Eesti jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles