Kristlik pirukahommik: välistudengid jooksid tasuta pirukatele tormi

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalmeedias leviv kuulutus teatab, et iga kuu kolmandal teisipäeval jagavad kristlikud noored Tallinnas Karu tänava ühika ees tudengitele leiva- ja saiatooteid. Postimees käis uurimas, milline melu sellistel üritustel on.

Saabume ühiselamu ette kella üheteistkümneks, siis kui üritus oleks pidanud juba algama, kuid keda ei olnud, olid kristlikud noored. Liigume ühika uksest sisse, kus valvelauas vaatab vastu tuttav ühikatädi. «Sinu nägu tundub kuidagi tuttav,» ütleb ta, ja tal on õigus, ma olen selle maja elanik olnud. Vestluse käigus selgub, et lootus ei ole kadunud ning mingi tegevus peaks seal siiski toimuma.

Viktoria Lepik kinnitab teadetetahvlile plakatit (Foto: Liis Treimann)
Viktoria Lepik kinnitab teadetetahvlile plakatit (Foto: Liis Treimann) Foto: Liis Treimann

Ühikatädi sõnul tuleks meil akadeemiline veerandtund ära oodata ja siis edasi vaadata. Mõne minuti pärast saabubki Viktoria Lepik, kes on lahkesti nõus sellega, et nende tegevust jälgitakse ja filmitakse. Liigume välja ja natukese aja pärast sõidab ühika ette oranž Opel Corsa, kust väljub rõõmsameelne Egle Hollman, kes hakkab kaste hea ja paremaga välja tõstma.

Hetkeks tundub, et kastid, mis autost välja taritakse ei lõppegi. Seal on magusaid ja soolaseid pirukaid, leiba ja saia, štritsleid ning isegi hommikuhelbeid. Kastide taga askeldavad Viktoria Lepik, Olle Veltri ja Egle Hollman.

Pealtnäha täiesti tavalised noored, kelle tegevusest ega olekust ei peegeldu kuidagi, et tegemist on Eesti Evangeelsete Üliõpilaste Ühingu aktiivsete liikmetega. Silma jääb võib-olla ainult see, et nad kõik on kuidagi ebaeestlaslikult lõbusas tujus.

Hollmani sõnul tehakse sellist üritust juba mitu aastat ning see toimub «Leib lauale!» projekti raames. Pagaritooted on tema sõnul toodud Selverist ning nende realiseerimise aeg on enamasti täis saamas või just täis saanud.

Pagaritooted ei pruugi tunduda kõige esteetilisema välimusega, kuid noorte sõnul ebakvaliteetset kraami ei jagata - see kontrollitakse alati üle. «Muidu läheksid need pirukad lihtsalt purustisse,» selgitas Hollman ja lisas, et tudengid on pakutud võimalusega rahul.

Pirukad ei tundu kõige esteetilisema väljanäegemisega, kuid maitsevad hästi (Foto: Liis Treimann)
Pirukad ei tundu kõige esteetilisema väljanäegemisega, kuid maitsevad hästi (Foto: Liis Treimann) Foto: Liis Treimann

Kuigi Tallinna Ülikoolis on sel nädalal vahenädal, siis tudengeid paistab liikumas parajalt. Paljud noored liiguvad külma näoga piruka pakkujatest mööda, kuid nii mõnigi jääb seisma ning juba järgmisel silmapilgul on tema kilekott kraamiga täidetud.

Üheks selliseks tudengiks on Arlo, kes tunnistab, et näeb näitsikuid pirukaid pakkumas juba ehk kolmandat korda. Tudengi sõnul on tegemist tänuväärt ettevõtmisega, eriti seetõttu, et muidu jääks ilmselt üldse hommikuti söömata.

Hollmani sõnul tehakse kõike heast tahtest ja kellelegi usku peale ei suruta. «Kui inimesed küsivad, et miks me seda teeme, siis räägime, kes oleme ja mis projektiga tegemist on,» selgitas ta. «Ainus asi on see, et kui meid on rohkem ja jääb jagamise kõrvalt aega, siis küsime, kas vajatakse eestpalvet. Eriti kasulik on see eksamisessiooni ja kursusetööde kaitsmise ajal, sest kunagi ei tule üks taevane vägi kahjuks.»

Noored kristlased kiidavad Karu ühika administratsiooni, sest neisse on suhtutud siin eelarvamuseta ning abistavat. Näiteks Tallinna Tehnikaülikooli juurest aeti nad lihtsalt minema. «Sealt öeldi konkreetne ei,» ütles Hollman kurvastusega.

Tundub, et kõige suuremat huvi tunnevad pagaritoodete vastu rahvusvahelised tudengid, sest neid sagib kastide ümber kõige rohkem. Ühele neist ei taha kuidagi pähe mahtuda see, et pirukad on tasuta. «Siin peab mingi konks olema. Kas see on tõesti päriselt,» küsib ta korduvalt.

Etioopia päritolu Desmondi ja Alemazungi sõnul on sellised aktsioonid kindlasti vajalikud, sest tudengid priiskavalt elada ei saa ja see on võimalus natuke raha säästa. «Ma olen varemgi saanud toitu kohtadest, mille päritolus ma päris kindel ei ole, kuid kunagi ei ole probleeme esinenud,» selgitab Alemazung.

Pildil vasakult Viktoria, Olle, Desmond ja Alemazung (Foto: Liis Treimann)
Pildil vasakult Viktoria, Olle, Desmond ja Alemazung (Foto: Liis Treimann) Foto: Liis Treimann

Egle Hollman ütles, et kõige suuremat huvi tunnevadki tavaliselt rahvusvahelised tudengid ning mitmed neist planeerivad teisipäeva hommikused pirukad enda kuu eelarvesse. «Mitmed tudengid on sedagi öelnud, et tänu projektile on nende toiduvalik märksa mitmekesisem tavapärasest,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles