Elmo Nüganen astub üle hulga aja Linnateatris näitlejana üles

Kristel Trell
, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Linnateatris esietendub sel laupäeval, 7. märtsil  argipoeetiline draama «Sügise unenägu» Elmo Nüganeniga peaosas.

Madis Kalmeti käe alt jõuab lavale tänapäeva ühe erilisima näitekirjaniku, norralase Jon Fosse argipoeetiline draama «Sügise unenägu». Mängivad Elisabet Reinsalu, Epp Eespäev, Aleksander Eelmaa ja Piret Kalda ning üle 9 aasta astub näitlejana Linnateatri lavalaudadele ka Elmo Nüganen. 

«Sügise unenägu» on sissevaade ühe mehe saatusesse, kirja panduna Jon Fossele omases poeetilises ja lakoonilises, kuid elulähedases laadis.  1999. aastal kirjutatud teos on autori sõnul tema kõige olemuslikum näidend, mille peategelases väljendub tema alter ego.

Mitmeid kaasaegsete autorite näidendeid lavastanud Madis Kalmetit võlus Fosse puhul kirjutamislaad. «Mõtete esitluslaad, poeetilisus ja minimalistlikkus ehk lakoonilisus on põhimõisted, mis Fosse puhul esimesena pähe tulevad,» iseloomustab lavastaja teksti, millega proovisaalis töötatakse.  «Ta kirjutab draamat nagu poeesiat, aga draama ja poeesia on iseenesest vastandlikud žanrid. Kui räägime poeesiast, siis eeldame teatud luulelist, kõrgendatud vormi. Fosse kirjutab realistlikult mõjuvat näidendit, aga väljenduse laad on poeetiline. Võiks öelda: see on argipoeesia, argipoeetiline draama. Samas on tema keel ja sõnad maagilised.»

Jon Fosse ise on öelnud, et tema tekstide lugemisel on tähtsam tegelaste sõnadest ja mõtetest see, mida nad välja ütlemata jätavad. Intervjuus veebilehele theatre-contemporain.net iseloomustas Fosse, kelle tekste on oma rütmilisuse tõttu muusikaga võrreldud, oma kirjutamislaadi järgmiselt: «Minu jaoks on vaikus nagu taustalõuend ja sõnad on väikesed jooned valgel vaikusekangal. /---/ Nagu iga noot, peab ka iga sõna leidma oma täpse koha, et tervikteos saaks sündida. Neil on tähendus ainult terviku elementidena. Ainult tervik kannab endas niinimetatud hinge.»

Jon Fosse (s. 1959) on hetkel tuntuim norra näitekirjanik, prosaist ja luuletaja, kelle tekste on tõlgitud rohkem kui neljakümnesse keelde. Fosse on pälvinud mainekaid autasusid, muuhulgas Ibseni Preemia (2010) ja Euroopa Kirjandusauhinna (2014). 2011. aastal andis Norra kuningas tema alalisse käsutusse Oslo kuningapalee territooriumil asuva maja nimega Grotten, mis on valitseja traditsiooniline tunnustus inimestele, kes on andnud eriliselt särava panuse norra kultuuriellu. «Sügise unenägu» on esimene Jon Fosse näidend, mis Tallinna Linnateatris esietendub. 

Lavastuse kunstnik on Lilja Blumenfeld, valguskunstnik Neeme Jõe ja muusikaline kujundaja Arbo Maran. Näidendi on tõlkinud Eha Vain. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles