Kohus karistas julma loomapiinajat reaalse vangistusega

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud inimesed olid enne kohtuotsust pannud tänavatele hoiatavad sildid loomapiinajast.
Kohalikud inimesed olid enne kohtuotsust pannud tänavatele hoiatavad sildid loomapiinajast. Foto: Kuulutus Tallinnas

Harju maakohus mõistis täna süüdi 18-aastase Rando Randma, kes päev varem tunnistas üles kolme looma tapmise.

Põhja prefektuuri politseinikud pidasid teisipäeval kinni 18-aastase Rando, keda oli alust kahtlustada loomade julmas kohtlemises, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Politseile laekus teave võimaliku kuriteo kohta eelmisel nädalal ja pärast seda asuti aktiivselt tõendeid koguma, võeti ütlusi juhtunuga seotud inimestelt ning viidi läbi teisi uurimistoiminguid.

Eile kuulati Rando kahtlustatavana üle. Noormees tunnistas üles kahe koera ja ühe kassi tapmise selle aasta veebruaris. Kuigi sotsiaalmeedias on levinud info, et mees on ka varem loomi väärkohelnud, ei õnnestunud leida selle kohta kindlaid tõendeid.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis Rando täna kiirmenetluses kohtu ette. Harju maakohus mõistis mehe süüdi ning karistas koos varasema kandmata karistusega ühe aasta ja seitsme kuu pikkuse vangistusega. Samuti võeti Randolt lisakaristusena viieks aastaks ehk maksimaalseks tähtajaks loomapidamisõigus.

Randot on varem kriminaalkorras karistatud ühe korra ning seda isiku- ja varavastaste süütegude toimepanemise eest. Loomade julma kohtlemise kahtlustusega ta varasemalt uurimise all ei ole olnud.

Põhja prefektuuri Ida-Harju jaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Rainis Sinikase sõnul oli tegemist juhtumiga, mis riivas põhjendatult paljude inimeste õigus- ja turvatunnet  ning seetõttu oli juhtunu asjaolude kiire selgitamine ka politsei oluline eesmärk.

«Tegime kindlaks, et noormees võttis tasuta äraantavaid lemmikloomi eesmärgiga neid edasi müüa ning seeläbi elatist teenida. Erinevate probleemide ilmnemisel ta aga hukkas need. Soovitan inimestel, kes peavad lemmiku ära andma, kindlasti kontrollida uue omaniku tausta ning panna kirjalikult paika kes ja kus looma hoidma hakkab,» rääkis Sinikas. Ta lisas, et see ei välista küll kõiki väärkohtlemise juhtumeid, kuid probleemide ilmnemisel on lihtsam selgeks teha, kelle vastutusel loom on.

«Paljude inimeste vihjetest oli politseile kindlasti uurimisel abiks, kuid ka siinkohal tuleks enda kahlustest esmajärjekorras teavitada korrakaitsjaid,» märkis Sinikas.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles