Šokeerivad üksikasjad: sadistilik loomapiinaja tappis Lasnamäe kortermajas lemmikloomi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5-kuune kutsikas, kellest Rando saatis endistele omanikele pildi
5-kuune kutsikas, kellest Rando saatis endistele omanikele pildi Foto: SCANPIX

Korterist kostab valjuks keeratud muusika saatel tumedaid mütsatusi, hiljem leiavad naabrid prügikonteinerist surnud loomi. Politsei uurib väidetava loomapiinaja tegusid, kuid loomakaitsjad on marus ja teevad endast kõikvõimaliku, et meest peatada.

Loomaomanike arv, kes andsid oma loomakese heauskselt väidetavale loomapiinajale, kasvab iga päevaga. Kuni politsei selgitab asjaolusid, kleebivad vabatahtlikud oletatava sadisti pildiga infolehti bussipeatustesse, loomapoodidesse ning viivad läbi otsinguid ohvrite leidmiseks. Probleemile tähelepanu püüdmiseks tegeletakse muuhulgas meeleavalduse korraldamisega.

Pilt koerast ja piinakambrist

Lugu sai alguse Lasnamäe linnaosas. Laupäeval,  21. veebruaril võttis abielupaar Natalja ja Roman (nimed muudetud – toim.) internetist leitud kuulutuse kaudu endale 5-kuuse kutsika. «Võtsime koera, et meie chihuahual ei hakkaks igav. Kuid sõprust nende vahel ei tekkinud ja me otsustasime kutsika «headesse kätesse» ära anda, leidsime internetileheküljelt Okidoki kuulutuse ning juba esmaspäeval, 23. veebruaril tuli Rando kutsikale järgi.»

Abielupaari sõnul jättis kuulutusele vastanud noormees meeldiva mulje. Ta oli korralikult riides, rääkis viisakalt, naeratas sõbralikult. Abielupaar oli kindel, et andis kutsika heale inimesele, kuid õhtul hakkasid nende lapsed kutsikat taga igatsema.

«Me pakkusime isegi seda, et ostame kutsika tagasi, aga Rando ütles telefonis, et see pole võimalik, sest kinkis kutsika neiule,» sõnas Roman. Jutuajamise käigus tekkis tal ebameeldiv eelaimdus ja ta palus Randol saata kutsikast foto. Seepeale saatis noormees internetist võetud pildid. Nendel kujutatud koer oli sarnane, aga mitte õige kutsikas.

Roman nõudis visalt tõelist pilti kutsikast, mille peale Rando saatis kaks kohutavat fotot. Saadud pildid andsid alust kahtlemiseks, et koeraga polnud kõik korras: suu avatud, silmad pahupidi. Kutsikas oli kahel erineval pildil ühes ja samas poosis, See andis põhjust oletada, et ta on surnud. Samal õhtul esitas Roman politseile avalduse.

Kuna järgmisel päeval oli riigipüha, otsustasid Roman ja tema sõbrad iseseisvalt tegutseda – nad selgitasid võltskuulutuse abil välja selle inimese aadressi, kellele kutsika andsid. «Kui me tema juurde koju jõudsime, tundis ta meid ära ning ehmus. Ta hakkas nutma ja paluma, anus, et laseksime tal minna,» ütles Roman. «Me helistasime politseisse, aga seda ta kartis, sest tema enda sõnul oli ta juba politsei registris.»

Kui endised kutsika omanikud 25. veebruaril koos politseiga Rando korterisse sisenesid, ei õnnestunud neil koera leida, kuid neile avanenud vaatepilt pani nad hirmust tarduma. «Kodus oli tal tõeline korralagedus, tühjad puurid, kausid loomatoiduga, erinevad kraapimispuud kassidele, vereplekid põrandal,» ütles Natalja. Sellel õhtul viisid politseinikud korteriperemehe ajutiselt jaoskonda. Ta rääkis, et müüs kutsika edasi Jõhvi ning ta lasti vabaks.

Prügikonteinerist leitud koer

Rando oli juba oktoobris Munitsipaalpolitsei ja meedia huviorbiidis. Tema vanaisa süüdistas noorukit koera väärkohtlemises – noormees valas koera keeva veega üle.

Poisi vanaisa ja vanaema võtsid omal initsiatiivil korrakaitsjatega ühendust. Vanaema tunnistas, et kardab lapselast, sest ta olevat ka tema ja vanaisa vastu kätt tõstnud. Kui nad teda külastamas käisid, sõimas noormees neid ja viskas vanavanemad korterist välja. Vanaema on väsinud temaga võitlemisest ja arvab, et nüüd kui Rando on täisealine peab ta ise oma tegude eest vastutama.

Tallinnas on juba mitu päeva jagatud Rando pildiga infolehti. Sotsiaalvõrgustikes levib selle inimese täisnimi, samuti tema täpne aadress. Majanaabrid on juhtunu pärast endast väljas.

Mõni päev hiljem, 25. veebruari õhtul, leiti Lasnamäelt oletatava loomapiinaja uus ohver. Selle päeva õhtul tuli vabatahtlik Dmitri töölt ning sõitis Rando maja ümbrust üle vaatama. Pae tänaval garaazide kõrval ootas Dmitrit kohutav leid – prügikotist paistis välja koera käpp. Vabatahtlik ei hakanud ise koti sisse vaatama, vaid helistas inimestele, kes nädala alguses otsisid arvatava sadisti kätte antud 5-kuust kutsikat. Siiski selgus, et kotis ei olnud nende koer, vaid teine – prantsuse buldog.

Kohale kutsuti politsei, kelle juuresolekul tuvastas buldogi endine omanik koera. Ilmnes, et tütarlaps andis koerad uuele omanikule üle juba 8. veebruaril. Kaks prantsuse buldogi vahetas elukohta seetõttu, et tema ema kolis välismaale. «Ma tundsin oma koera kohe ära,» ütles Anna.

Tüdruk arvab, et koer lämmatati. «Suu oli natuke avatud, keel rippus, selle peal oli näha kuivanud verd. Jumal küll! Ta oli kotis koos prahi ja pudelitega,» nuuksatas Anna. Samal õhtul kirjutas tütarlaps politseisse avalduse ja andis tunnistusi. Ta loodab väga, et tal õnnestub kuidagi leida ka oma teine buldog. Anna sai Rando naabrilt informatsiooni, et koera viisid korterist ära mingid inimesed. Võimalik, et ta müüs koera edasi.

Naabrid on leidnud surnud rotte, hamstreid ja tšintšiljasid

Kannatanuid leidub veel – üks tütarlaps tundis Rando pildi järgi ära ja arvab, et andis mõnda aega tagasi just talle sfinkskassi.

«Ma andsin talle eelmise aasta augustis tuhkru,» räägib teine kannatanu Sima. «Ma ei kahelnud hetkekski, et annan oma lemmiku loomaarmastajale. Ta oli nii meeldiv. Küsis kuidas tuhkrut kasvatada, kui palju talle võib korraga pähkleid anda, mitu grammi juustu, kuidas küüniseid lõigata.. Nüüd, kui ma ta ära tundsin, ei saa ma enam öösiti und.»

Ühistu esimees keeldus kommentaaridest, kuid Rando naabrid rääkisid, et korteris käivad pidevalt mingid kahtlased inimesed, tihti toimub mingite asjade üle andmine. Samuti on korterist kostunud selline heli nagu midagi lüüakse vastu maad, aga vali muusika summutas seda.

Lisaks on naabrid märganud maja kõrval asuvas prügikonteineris surnud hamstreid, rotte ja isegi tšintšiljasid. Korterist on kostunud ka koera ulgumist. Naabrite sõnul on politsei käinud Rando juures mitmel korral. Aga majaelanikud kaebasid politseile vaid öörahu rikkumise pärast.

Kogub netis raha loomade toetuseks?

Naabrid rääkisid, et noormees elab korteris üksi. Poisi julmust selgitavad nad sellega, et poissi solvati koolis ja nüüd elab ta oma viha nõrgemate peal välja. Ei õpi, ei tööta ja ei ole selge, millest ta elatub.

Võtsime ühendust kooliga, kus Rando õppis. Koolidirektor ütles, et Rando eemaldati õpilaste nimekirjast jaanuari alguses, kuna jäi teistest maha. Rohkem kommentaare koolist ei antud.

Internetist leiab aga mehe kohta muudki huvitavat informatsiooni - näiteks kogub samanimeline mees heausksetelt annetusi Kathmandu Animal Treatment Centre toetuseks, kinnitades seal, et armastab kutsikaid. Seni pole veebilehe andmeil talle selle otstarbeks annetatud. Kelmuses kahtlustab Randot aga Saaremaa rollerimüüja, kellelt sama nimega mees lubanud rolleri osta, ent välja ei ilmunudki. Petetud müüja jagab oma kogemusi Eesti Rolleriklubi foorumis.

Politsei selgitab toimunu asjaolusid

Politsei töötab aktiivselt, et selgitada toimunu asjaolulisid. «Politseinikud on vestelnud paljude inimestega ja kontrollivad saadud informatsiooni,» teatas Politsei- ja Piirivalveameti pressisekretär Viktoria Korpan. «Korrakaitsjad teevad kõik selleks, et võimalik süüdlane võetaks vastutusele.»

Maksimumkaristus, mis võib loomapiinajat ähvardada, on aasta vangistust või 5-aastane loomapidamise keeld.

Nädalavahetusel levis naabritelt kuuldus, et Rando tõi koju uue kutsika. Toimetusse helistas ka naine, kes nägi oletatavat loomapiinajat bussipeatuses: «Ta vaatas infolehte oma pildiga, rääkis telefoniga ja naeris,» selgitas naine.

Loomakaitsjad korraldavad meeleavalduse

Ühiskonnategelane Jelena Slepova, kes osaleb aktiivselt piketi organiseerimises, arvab, et Tallinna loomapiinaja lugu on suur hoop kogu ühiskonnale. «Mitte keegi ei pane mind uskuma, et inimene, kes on tõstnud kätt looma vastu ei võiks teha samamoodi näiteks lapsele või vanurile. Arvan, et ta on ühiskonnale ohtlik. Seda asja ei saa lihtsalt nii jätta, tuleb minna meeleavaldusele. Ma arvan, et kui selle eest ei karistata, siis sadist ei peatu.»

Facebooki ametliku grupi loojad, kes tulid kokku seoses selle juhtumiga, organiseerivad pühapäeval, 15. märtsil Kolde puiestee politseihoone juures piketi, millega nõuavad, et juhtumile pöörataks põhjalikumat tähelepanu.

Aktsiooni plaanitakse kaasata ka Eesti avaliku elu tegelasi. «Peame kohale kutsuma võimalikult palju meediategelasi, et teavitada kõiki sellest koletust juhtumist! Paljud inimesed kardavad politseisse pöörduda. Näiteks kardavad oletatava loomapiinaja naabrid ja kannatanud politsei poole pöörduda, kuna arvavad, et nende avaldusi ei peeta oluliseks. Aga on vaja jõuda rahvani ja öelda, et selline asi on lubamatu!» selgitab Slepova. «Looma vigastamine on meie seaduste kohaselt praktiliselt samaväärne varalise kahju tekitamisega, kuid sellega ei saa mitte mingil juhul nõustuda. Selleks, et saavutada seadusemuudatus, koguneme me riigikogu hoone ette veidi hiljem, aprillikuus.»

Artikkel ilmus 3. märtsil venekeelses Postimehes pealkirjaga «Безнаказанность живодера возмутила таллиннцев»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles