Riik peab Tallinnale maksma erakoolide kuludeks üle 1,3 miljoni euro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Tartu ringkonnakohus otsustas kolmapäeval, et haridus- ja teadusministeeriumil tuleb tasuda Tallinna linnale erakooliseaduse rakendamisest tulenevad kulud 1 375 879,93 eurot.

Kohus nõustus Tallinna linnaga, et haridus- ja teadusministeerium on kohustatud hüvitama Tallinna linnale erakoolide tegevuskulude katteks tasutud summad, teatas Tallinna linnavalitsus BNS-ile.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart märkis, et pärast aastaid kestnud vaidlusi on lõpuks  jõutud kohtulahendini, millega kohustatakse riiki hüvitama linna kantud kulusid. «Ehkki juba mitu kuud tagasi saime riigikohtult otsuse, millega tuvastati, et erakoolide rahastamine on riiklik ülesanne, keeldus haridus- ja teadusministeerium siiski kõigile kohalikele omavalitsustele kulude hüvitamisest,» nentis Kõlvart. «Seetõttu ei olnud Tallinna linnal muid õiguslikke võimalusi, kui jätkata kulude hüvitamise taotlemist kohtu kaudu.»

Ühtlasi rõhutas abilinnapea, et erakoolide tegevuskulude hüvitamise asjas on Tartu ringkonnakohtu lahend esmakordne ja on jõustumise korral aluseks ka kõigi ülejäänud sama ülesande täitmisel kantud kulude hüvitamisele.

Tallinna linn pöördus 2013. aasta 17. juunil riigi vastu kohtusse erakooliseadusest tuleneva kohustuse rahastamiseks. Riigikohus tuvastas oma möödunud aasta 28. oktoobril tehtud otsuses, et erakoolide rahastamine on riiklik ülesanne ning selliste õigustloovate aktide andmata jätmine, mis sätestaksid kohaliku omavalitsuse üksustele erakooliseadusega pandud kohustuste rahastamise riigieelarvest, on põhiseadusega vastuolus.

Riik ei ole aga siiani hüvitanud omavalitsusele erakooliseadusega kaasnenud kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles