Kutseõppurid: kutsekoolis õpid reaalselt ametit, pärast leiad kergemini töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ehituskoolist on võistlustulle astumas ehituspuusepad Ragnar Lepna ja Eugo Krusell
Tallinna Ehituskoolist on võistlustulle astumas ehituspuusepad Ragnar Lepna ja Eugo Krusell Foto: Võistluse Noor Meister korraldajad

Eesti kutsekoolid on valinud välja ligi 350 oma eriala kõige paremini tundvat noort, kes lähevad kooli esindama sel nädalalõpul, 6. ja 7. märtsil Tallinnas toimuvale kutsemeistrivõistlusele Noor Meister 2015.

 Nõudliku žürii silme all võtavad mõõtu 25 eriala esindajad, tutvumist ootavad enam kui 30 ametikooli, osaleda saab põnevates töötubades. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta.

Tallinna kutsekoolidest astub võistlustulle 78 noort Tallinna Polütehnikumist, Tallinna Ehituskoolist, Tallinna Tööstushariduskeskusest, Tallinna Teeninduskoolist, Tallinna Transpordikoolist, Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolist, Astangu Rehabilitatsiooni Keskusest, Informaatika ja Arvutustehnika Koolist, Tallinna Kopli Ametikoolist ning Tallinna Lasnamäe Mehaanikakoolist.  Kõige suurema esindusega lähevad välja  müüjad, juuksurid, majutusteenindajad ja elektroonikud.

Autode töötoas saab teha auto elektritöid ning juuksurid õpetavad, kuidas teha moekaid punutisi. Metsanduse töötoas saab virtuaalselt istuda metsaveotraktori selga ja simulaatoriga masinat juhtida. Robootika töötoas toimub lego- ja sumorobotite programmeerimine. Ehituse töötoas saab näiteks ehitada linnumaja, naela prussi lüüa, plaatimistööna kuumaalust valmistada või PVC keevitust proovida.

Ehituspuuseppade 12-tunnine võistluspäev

Tallinna Ehituskoolist on võistlustulle astumas ehituspuusepad Ragnar Lepna ja Eugo Krusell. Nende ülesanne on 12 tunni jooksul valmistada vastavalt joonisele katusekonstruktsioon. Kruselli sõnul lähevad ettevalmistused viimastel päevadel plaanipäraselt. Ette on tulnud ka raskusi, mis tänaseks on ületatud. «Kõige suurema takistusena näeme nurki, sest nende tegemisel peab kõik väga hästi paigas olema. Tõeline täppistöö,» leidis võistluskaaslane Lepna. Poisid näevad Noorel Meistril võistlemist kui suurepärast võimalust end proovile panna.  Krusell lisas, et peamine eesmärk on ennekõike uute õpetlike kogemuste saamine.

Ehitusviimistleja saatuse otsustavad kaks seina

Ehituspuuseppade koolivennal Riho Lehismetsal seisab ees aga võistlus, kus ta peab kujundama kaks seina. Kümne tunni jooksul on mul vaja uks pahteldada, tapeetida, luua värvide harmooniat ja värvid segada ning teha vabakava. Et kõik hästi laabuks, harjutab noormees juba viimased kuu aega pea iga päev. «Ettevalmistusaeg on pingeline. Kui harjutustöö valmis saan, annab õpetaja tagasisidet, mida võiksin veel paremini teha. Vastavalt sellele ma siis konkreetseid asju ka rohkem harjutan,» sõnas Lehismets.

Elektrooniku võistlusel kuluvad ära IT-teadmised

Tallinna Polütehnikumist astub aga võistlustulle IT-huviline elektroonik Filip Fjodorov. Praktiliste oskuste saamiseks ja enda proovile panemiseks harjutab noormees nii enne kui ka pärast tunde oma esimeseks kutsemeistrivõistluseks, kus ta saab rakendada oma oskusi IT-alalt ja kogemusi elektroonikuna. Fjodorov astub võistlustulle teiste elektroonikutega, seepärast harjutab ta hoolsasti just komponentide jootmist, elementide demonteerimist ning mikrokontrolleri programmeerimist, mis on ka tema võistlusülesanneteks.

Kutseõppurid soovitavad ka kõigil teistel Noorel Meistril osaleda. Kruselli hinnangul saavad soovijad sealt aimu oma võimalikust tulevikuametist. Lehismets leiab, et see sündmus võib olla nakatav ja tekitada pealtvaatajas tahtmise ka ise kutsekooli õppima minna. Lepna sõnul näeb Noorel Meistril, mis eelised on kutseharidusel näiteks üldhariduskoolis õppimise ees. «Kutsekoolis teed sa reaalset tööd, tänu millele on Sul kogemus ja eelis tööturul lihtsamini tööd leida. Ja seda juba kutsekoolis õppimise ajal,» tõi noor ehituspuusepp ühe näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles